«Продължава работата по обезопасяването на дерайлиралите цистерни с газ в Хитрино. Днес е бил тампониран неизбухналият вагон, от който изтичаше гориво, а от утре започва преместването на останалите цистерни, които бяха частично източени от специалисти.»

 

Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред журналисти.

„Ситуацията върви към подобрение”, коментира той, цитиран от бТВ.

 

По думите му вече са изградени две площадки за тежката механизация, която ще се използва при товаро-разтоварната дейност за първите две цистерни. Работата по товаренето и превозването там започва утре сутрин, тъй като с такъв опасен товар не може да се борави през нощта.

 

Костов посочи, че непрекъснато се замерва равнището на обгазяване, което вече е пренебрежимо ниско и даже около дерайлиралите вагони е безопасно.

Въпреки това той беше категоричен, че рискове за хората съществуват, а замервания за обгазяване на домовете ще се правят чак когато стане възможно обитателите им да влязат отново в Хитрино, съобщава бТВ.

 

„Хората могат да се върнат след като всички цистерни бъдат изведени на безопасно място”, подчерта главният секретар.

Към момента има организация за храненето на животните, останали в имотите, като то се прави само когато не се извършват никакви рискови манипулации по цистерните.

Тагове: ; ; ; ;