Не всички специалисти са съгласни с военните планове за бъдещето на Сирия. Редица експерти твърдят, че правителствената армия след завземането на Алепо ще се ограничи с прочистване на неголеми анклави, а после сирийското ръководство ще се опита да се договори с по-малко радикалните опозиционни сили.

«Остава да се извърши операция в провинциите Хама и Хомс, да се прочистят останалите анклави около Дамак, — отбеляза началникът на отдела за изследвания на близкоизточните конфликти към Института за иновативно развитие Антон Мардасов. — На юг има голям конгломерат от опозиция, около 30 хиляди човека. От тях само 3-4 хиляди са радикални. Там главно е Свободната сирийска армия и мирни жители, тази опозиция настина може да се нарече умерена. В момента те са в примирие с Дамаск. Но с тях може да се потърси политически компромис».

 

Що се отнася до източните територии, намиращи се под контрола на ИД, то това е, според Мардасов — болката на Асад и неговите съюзници. ИД по боеспособност не съответства на нито една групировка, действаща в Сирия.

 

Малко от близкоизточните армии в момента могат да се противопоставят на Ислямска държава.

Затова в самотни битки правителствената армия няма да може да освободи тази част. Сирийската армия просто няма ресурси за това. Тук трябва да се действа общо.

 

Но с кого?

 

 

Кюрдите, според думите на директора на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров, не бързат да тръгват да освобождават тези райони, «руснаците също едва ли след Алепо ще се разгърнат и ще тръгнат към Рака».

Вероятният вариант — създаването на някаква коалиция с американците.

Но до 20 януари за това е рано да се говори.

 

Има още един проблем, който стои пред сирийската власт в посталеповския период — Идлиб.

«Там опозицията е формирала институции на властта и фактически демонстрира как тя би управлявала страната, — пояснява Мардасов. — В града има около 140 местни съвети, с които работят западните структури, силни позиции имат националната коалиция на опозиционните и революционните сили. В Идлиб се намират около 2 милиона мирни сунити. Ситуацията се усложнява с това, че там са замесени всячески групировки».

 

Не е ясно на този етап какво ще се прави с Идлиб. Щурмът към този град ще е свързан с огромни усложнения.

News Front ПП

Тагове: ; ;