Подписването на мирния договор с Русия никога не е имало за Япония такова голямо стратегическо значение, както сега, пишат Тамохико Танигучи и Даниел Боб за списание The National Interest.

Крайната цел на японската страна, която ще приеме в Нагато президента на Русия Владимир Путин — е да се създадат условия за подписването на двустранен мирен договор, който формално да сложи край на Втората световна война, отбелязват аналитиците.

Президент России Владимир Путин

Независимо от липсата на мирен договор, Русия и Япония не се намират в състояние на война. Фактически конфликтът между Москва и Токио завърши с капитулацията на Япония през 1945 г., а дипломатическите отношения между страните бяха възстановени през 1956 г. след подписването на Московската декларация за мир. Едно от главните условия за подписването на договора е регулирането на разногласията около оспорвания от Токио статус на южните Курилски острови.

 

Премиерът на Япония Синдзо Абе тръгва към срещата с Путин в добра «политическа форма».

«Ако това беше битка в сумото, то това би бил първият мач, в който завърналият се на поста президент на Русия Путин се среща с боец, който притежава достатъчни мощ и решителност за схватката с Москва», — разсъждават експертите.

 

Подготвяйки се за визитата на руския президент, японската страна отдели особено внимание на посланието на Путин към Федералното събрание. На базата на тази реч Токио разработи план за двустранно сътрудничество от осем точки, в които присъства и предложението на Русия за помощ в развитието на здравеопазването и градската инфраструктура. Японците имат намерение да реализират тази част от плана с помощта на частни компании, които са заинтересовани от инвестиции в руски предприятия.

Поселок Южно-Курильск на острове Кунашир Большой Курильской гряды. Архив

Япония форсира постигането на компромис с Москва, за да разшири полето си за стратегически маневри, отбелязват експертите.

Никога преди това в съвременната история страната не се е оказвала притисната между «мечката» — Русия — и «дракона»- Китай.

И Москва, и Пекин са ядрени държави.

Русия възстановява своята военна мощ, а Китай се опитва да укрепи своя доминиращ статус в морето.

В същото време другата ядрена държава, КНДР, влошава обстановката в региона чрез изпитания на ракети.

 

«Регионалният контекст е нестабилен, а това прави за Япония подписването на мирното споразумение с Русия въпрос с повишена стратегическа важност», — завършват аналитиците.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ;