Апетити към ръководния пост на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) има министърът на външните работи в оставка Даниел Митов, съобщава „Труд“.

 

Според информацията на вестника именно това е била целта на посещението на Митов в САЩ в периода 2-5 декември. Тогава той се самопредложил за позицията.

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова попита вчера Даниел Митов дали МВнР в момента не е впрегнато да работи тази длъжност да бъде дадена на Кристалина Георгиева. Впоследствие пред „Труд“ депутати коментираха, че всъщност министърът я иска за себе си. Това потвърждава и отговор от политическия кабинет на Външно министерство, показан от Нинова.

 

В него се казва, че ведомството е взело решение да представи българска кандидатура за „висок ръководен пост в секретариата на ООН“.

 

В краен случай, ако Митов не получи благословия за шеф на ПРООН, предложението ще бъде сегашният президент на България Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича на 21 януари.

 

По-късно на брифинг в Народното събрание Даниел Митов отрече твърденията на Нинова, но не пожела да коментира показания от председателя на БСП документ.

 

Министърът в оставка отрече и другото твърдение – че българската държава е оттеглила своята кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН заради Кристалина Георгиева като разменна монета за подкрепа от Полша за кандидатурата й за шеф на ООН. Митов обяви, че всъщност причината е била подкрепа, но за Ирина Бокова.

Тагове: ; ; ; ; ; ;