«Оттеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов».

Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на „БСП Лява България“ Корнелия Нинова.

Тя обясни, че кандидатурата е издигната през 2003 г. и страната ни е имала огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 г. и 2019 г.

 

“Правителството я е оттеглило с перспектива през 2038 г. отново да се кандидатства. Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция”, каза още Нинова.

Тя представи екстрена грама, изпратена от Външно министерство на 9 декември 2016 г. до Георги Панайотов, постоянен представител на Република България към ООН.

 

Корнелия Нинова отправи и въпроси към министъра на външните работи в оставка Даниел Митов и правителството на Бойко Борисов.

“Кой и кога е взел решение за такава кандидатура на България? Защо е станало скрито от българското общество и парламента? Вярна ли е информацията, която се разпространява и в чужди медии, че Кристалина Георгиева е предложена за ръководител на ПРООН? Вярно ли е, че това става отново в задкулисни договорки и сили извън България, в ущърб на регионалните интереси?”.

Председателят на БСП попита и докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес.

“Затова ли Реформаторският блок бави мандата, отново в договорка с ГЕРБ да съставят правителство, за да продължи тази политика, за си довършат задкулисните сделки да продължат да продават България”, попита още Корнелия Нинова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;