Боен дрон на ИДИЛ

Терористичната групировка «Ислямска държава» използва по-съвременни технически средства за водене на война в сравнение с миналото. Това съобщи в четвъртък немският седмичник Die Zeit, който притежава конфиденциален документ, принадлежащ на един от командирите на ислямистите.

В него се описва подробно как терористите пускат лъжливи следи към изтребителите на западната коалиция близо до иракския Мосул. Според описаната схема, ИД е разработила безпилотни самолети, които освобождават голямо количество пропан, което се фиксира от радарите като наличие на военна техника. След това авиацията на западните сили нанасят удар по грешните позиции.

 

«Бойците от ИД постоянно се опитват да скрият своите позиции с помощта на съвременни технологии», — цитира изданието думите на представителя на командването на спецоперацията «Непоколебима решимост».

От документа, който е бил открит в изоставения от терористите сирийски град Манбидж, следва също, че ИД залага на разработката на различни видове безпилотни самолети от 2015 г.

Особено надеждни за бойците са дроновете, които могат да хвърлят бомби.

Тези взривни устройства могат да бъдат задействани дистанционно.

По-рано за опасността от използване на подобни технологии от страна на ислямистите предупреди френското правителство.

 

 

«ИД имат в редиците си професионалисти, които разполагат със сериозна техника, — цитира списанието неназован представител на западните спецслужби, — Тази организация няма нищо общо с въстаническите групи, които водят война с автомати и пояси на смъртници».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ;