В Москве пройдет суд по «госперевороту» в Украине

В съдебния процес се съгласи да говори Виктор Янукович

 

В Дорогомиловския съд в Москва на 15 декември започва съдебното дело по установяване на факта на държавен преврат в Украйна през 2014 г.

За това пише Переворот.

Инициатор на делото е украинският екс-депутат Владимир Олейник.

Олейник изисква да се привлекат към делото редица «заинтересовани страни»: министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Конституционния съвет на Франция Лоран Фабиус (през февруари 2014 г. той е министър на външните работи на Франция), Радослав Сикорски (през февруари 2014 г. е министър на външните работи на Полша).

 

От украинските функционери Олейник предлага на делото да се призове Виктор Янукович (през февруари 2014 г. той е президент на Украйна) и Петро Порошенко (през февруари 2014 г. той е депутат в Украйна).

По данни на СМИ, Виктор Янукович е потвърдил участието си в съдебния процес.

 

В качеството им на свидетели се планира привличането на редица украински чиновници от онзи период: Николай Азоров (екс-премиер), Андрей Клюев (ръководител на администрацията на президента), Виталий Захарченко (министър на вътрешните работи), Александър Якименко (ръководител на СБУ), Виктор Пшонк (главен прокурор) и други.

Припомняме, че Олейник се обърна към московския съд с искане да се признае фактът на държавен преврат в Украйна в края на ноември 2016 г.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;