Главният прокурор Сотир Цацаров заяви на пресконференция, че на този етап изключва умишлено действие в катастрофата на товарния влак на гара Хитрино.Назначени са 24 експертизи. Водеща е версията за несъобразена скорост, предаде БНР.

В момента се провежда оглед с участието на следователи от Национална следствена служба и Шуменската прокуратура.

Разпитани са 31 свидетели.

За основните линии на разследване Цацаров каза:

На първо място е превозвачът. Това е самата компания «Булмаркет». На второ място е товародателят и съответно товарополучателят с оглед превозването на опасните товари; производителят и съответно търговецът, който е свързан с превоза на този товар. Част от товара е бил предназначен с крайна гара Русе. Това е пропан-бутанът. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния. На трето място това касае самият влак. Като казвам влак, имам предвид всичко — от организацията на гарата в «Нефтохим» — Бургас, действията на маневрената бригада на опериращата там фирма, която е осъществила маневрите и съответно композирането на влаковата композиция, през движението на влака, обръщането на локомотивите спрямо посоката на подвижния железопътен състав, тоест на вагоните на две гари.

На следващо място главният прокурор посочи регистрацията на вагоните, регистрацията и състоянието на вагоните, част от които са румънски, а не са български.

Мисля, че два от вагоните само принадлежат на превозвача. Това са тези, които са използвани като буферни, предпазни празни вагони, действията на локомотивната бригада и всички документи, свързани с трудовите правоотношения на локомотивната бригада и най-вече с режима на труд — спазване на почивки, спазване на режим на безопасност и разбира се, общо взето състоянието на железния път, както и състоянието на сигнализацията. До този момент по отношение на сигнализацията, която е давала съответните сигнали за така нареченото «отклонение» в района на гарата, както и за ограниченията на скоростта, не са установени отклонения.

 В понеделник се очакват резултатите от експертизата, която ще установи с каква скорост се е движил влакът, подчерта Цацаров:

 

Влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание. Той е трябвало да пристигне в 06 часа и 02 минути на гарата в Хитрино. Влакът е пристигнал мисля, че около 15 минути по-рано, разбира се, би следвало да пристигне, ако произшествието не бе станало. Считаме, че една от водещите версии действително е скорост, която е далеч над ограниченията за скоростта за навлизане в гарата.

Тагове: ; ; ; ; ;