НАТО e готово да се намеси в ситуацията в Западните Балкани, ако това е необходимо за предотвратяване на засилващото се влияние на Русия в региона и междуетническите конфликти.

Това съобщи хърватското издание Vecernji list, позовавайки се на секретен документ на алианса, който изданието притежава.

Изданието твърди, че документът е бил приет на ниво министри на външните работи на страните-членки на алианса през декември тази година. В него подробно се разглеждат два вида заплахи, с които се сблъсквали страните от Западните Балкани, а именно:
«дестабилизиращото поведение на Русия в региона и растящият екстремизъм и радикализация в резултат на връщането на чуждестранните бойци от Сирия и Ирак».

 

Хърватското издание не разкрива какво конкретно се има предвид под «оперативна намеса».

Неофициални източници на изданието твърдят, че акцентът в документа е върху гарантиране на сигурността и стабилността в региона, и че това «трябва да се разглежда не като заплаха, а като сдържане на потенциални заплахи».

 

Според доклада, в региона могат да се върнат около 260 бойци, който са воювали в редовете на терористичната групировка «Ислямска държава» от Босна и Херцеговина.

Що се отнася до Русия и нейната политика в региона, то, според документа, НАТО вижда «ръст на руската активност в Западните Балкани, в това число дестабилизиращо поведение».

 

Според твърдението на изданието, алиансът счита за дестабилизиращо поведение на Русия «инвестициите в енергийния сектор и средствата за масова информация, връзки с представители на елита и политически обещания».

Според документа, руската политика е насочена главно към «сръбското население в региона» и има сред сърбите «голям резонанс».

 

В документа е отбелязана извънредно ниската популярност на НАТО сред сърбите, във връзка с което в НАТО виждат необходимостта да се поощрява допълнителното сътрудничество с Белград. В качеството си на пример за такова сътрудничество се цитира неотдавнашната визита в щаб-квартирата на НАТО на премиера на Сърбия Александър Вучич.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;