Според мнението на депутата от Бахчисарайския градски съвет и ръководител на информационна агенция  News Front Константин Кнърик, «златото на скитите» трябва да се върне в Крим.

 

Крымский депутат: Киев украл у Крыма скифское золото

Златото от музеите на Бахчисарай също бе в експозицията «Крим: златото и тайните на Черно море», която експозиция бе арестувана в Холандия. Това сподели Кнърик в интервю за Ukraina.ru.

 

«Информацията за броя, грубо казано, на откраднатото от украинската страна от кримските музеи ценности е различна. Обжалването на даденото решение на съда е абсолютно логично. Но на международната общност, на тези, които пазят историческите и културните ценности, трябва да им стане ясна следната главна мисъл — това, което се случи с кримското злато — беше похищение, т.е. кражба от украинска страна», — каза Кнърик.

 

Той счита, че кримските експонати трябва да се върнат в родината си — в Крим:

«Това, че експонатите трябва да бъдат върнати в Крим — това е абсолютно логично от всяка гледна точка. Историческите ценности трябва да бъдат на мястото си, независимо от политическата конюнктура и ситуация».

 

Припомняме, че днес Окръжният съд в Амстердам е постановил да се върне колекцията от експонати на кримските музеи «скитското злато» на Украйна.

Решението бе обявено от председателя на съда Дудок ван Хил по време на заседанието на Окръжния съд в Амстердам.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;