Замръководителят на пропрезидентската партия «Блок на Петро Порошенко» Алексей Гончаренко предложи да се замени депутатът от Върховната рада Надежда Савченко, която по-рано бе осъдена в Русия по делото за убийството на журналисти в Донбас и помилвана от президента на РФ, в украинската делегация за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа с друг депутат.

 

«Самият аз съм част от делегацията на украинския парламент в парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Считам, че тя не трябва да представлява Украйна в такава уважавана институция. Трябва да се постави въпросът за замяната на Надежда с някой друг народен представител», — заяви Гончаренко.

 

В Украйна се разгоря скандал, защото Савченко на 7 декември посети столицата на Белорусия, където се срещна с ръководителите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницкий. В СБ на Украйна съобщиха, че Савченко вече е била във ведомството по този въпрос на разпит.

Както заявиха от партията «Батковщина», в която влиза Савченко, партията е против преките преговори с опълченците, а депутатът не е координирал дейността си с политическата сила.

Заедно с това много депутати от Радата критикуваха Савченко за срещата й с опълченци, защото официален Киев не признава ДНР и ЛНР и не иска да води с тях преговори.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;