В Украйна все повече се съмняват в надеждността на Европейския съюз като партньор и все по-силно се чувстват «предадени», пише The Financial Times, позовавайки се на заместник министъра по въпросите по евроинтеграцията Елена Зеркал.

Флаг Евросоюза. Архивное фото

 

Бъдещото съглашение за асоцииране на Украйна и ЕС заради позицията на Холандия изглежда мъгляво. Киев и до днес не е получил обещания безвизов режим, независимо от всички политически усилия, се казва в статията.

Украинските власти възлагат големи надежди по въпроса, разчитайки, че това ще повиши подкрепата им сред населението, но ЕС на фона на миграционната криза не бърза да отваря границите си.

 

«Това е проверка за надеждността на ЕС…Сега не съм много дипломатична. Това е предателство, особено ако вземем под внимание цената, която ние заплатихте за европейските си стремежи. Нито една от страните от ЕС не е платила такава цена», — заявява за изданието Зеркал.

Флаг Евросоюза. Киев. Архивное фото
 Някои украинци чувстват «таен сговор», добави тя.
Според думите на украинския дипломат, в Украйна «сега едва ли вярват на обещанията», пише FT.

 

Ситуацията се задълбочава от недоволството на украинците по повод реформите, които Киев е задължен да проведе, за да получи кредити от МВФ.

 

«Бих искал европейците да се придържат към ценностите, за които говорят. Ако обещавате да отворите границите — отворете ги. Ние изпълнихме своята част от сделката. Приехме законите, които очакваха от нас», — цитира изданието думите на жителя на Киев Игор Лучук.

 

Както заяви в интервю за FT бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, ситуацията в Украйна може да придобие неприятен обрат, ако Западът не окаже на Киев голяма подкрепа.

 

През април на референдум жителите на Холандия отхвърлиха споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Ръководителят на холандското правителство Марк Рюте в понеделник заяви, че ЕС не трябва да поема допълнителни ангажименти към Украйна в сферата на финансите и сигурността. По данни на СМИ, Рюте изисква от лидерите на страните от ЕС юридически гаранции, че споразумението с Украйна не предполага обезпечаване на отбраната на страната, а също нейното присъединяване към ЕС.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ;