Постоянният представител на РФ към ООН Виталий Чуркин във вторник остро реагира на морализаторството на американската си колега Саманта Пауър, която се опита по време на заседанието на Съвета за сигурност да «засрами» сирийските власти и Русия за някакви извършени в Алепо престъпления.

Виталий Чуркин

 

«Режимът на Асад, Русия и Иран, вашите войски и марионетките ви извършват тези престъпления. Вашите бомби, снаряди и авиоудари позволиха на въоръжените отряди в Алепо да обкръжат хиляди мирни жители и да поставят на врата им мъже за бесило. Трябва да ви е срам от това», — заяви постоянният представител на САЩ в ООН.

 

Преди нея с обвинения по адрес на Русия се изказаха представителите на Валикобритания Матю Райкрофт и Франция Франсоа Делатр.

 

Отговорът на Чуркин

 

В отговор Виталий Чуркин отбеляза, че не му се е искало да припомня «на западната тройка» за тяхната роля за възникването на терористичната групировка «Ислямска държава» в резултат на нахлуването им в Ирак през 2003 г., а също «за развитието на сирийската криза».

 

Спомнете си позорния списък за страната си! И едва тогава разсъждавайте от позицията на някакво морално или друго превъзходство!, -заяви Чуркин.

 

«Особено странно ми е изявлението на представителя на САЩ, която се изказа все едно е майка Тереза. Мила, спомнете си коя държава представлявате! Спомнете си позорния списък за вашата страна! И после вече можете да разсъждавате от позицията на морално или някакво друго превъзходство. А кой в какво е виновен, считам, че историята и Господ Бог ще кажат, а не вие», — каза дипломатът.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;