Президент Сирии: террористы прибыли захватить Пальмиру при прямой поддержке американцев

Голяма част от бойците, атакували тези дни Палмира, са пристигнали от Рака и Дейр-ез-Зор с подкрепата на няколко чужди държави.

Това заяви президентът на Сирия Башар Асад, предаде Интерфакс.

«Голяма част от тези терористи пристигна от Рака и Дер-ез-Зор или с пряката подкрепа на американците, при всички случаи със знанието на американците, които са си затворили за това очите и са позволили на Турция, Катар и Саудитска Арабия да завършат тази мисия чрез подкрепата и спонсорирането на ИДИЛ. Това се случва днес в Палмира. Въпросът не е свързан само с Мосул», — каза той.

 

Сирийският президент подчерта, че не бива да се свърза въпросът с Палмира само с Масул, защото ИДИЛ има и на територията на Сирия, в северната част на страната, и в Рака, «където коалицията начело със САЩ уж бомбардират терористите в продължение на  ДВЕ години».

 

«Идиловци има също и в Дейр-ез-Зор, където американските сили и авиация в състава на коалицията нанасяха удари по позициите на нашите правителствени сили, вместо да бомбардират ИДИЛ», — отбеляза сирийският президент.

 

Според Асад, при последната атака на бойците над Палмира преди няколко дена, в която участваха голям брой терористи, преминали десетки километри и въоръжени с качествено оръжие, доказва пряката подкрепа от страна на някои държави.

«Първо, как може да се докара от Мосул тежка артилерия? Второ, защо бездействаха американските ВВС в Мосул и Рака?», — попита Асад.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;