WSJ: Палмира е нужна на ИД, за да отвлече вниманието от загубите и да попълни запаса от заграбени трофеи

Дата на публикуване: 13 12 2016, 05:55


«Исламска държава» отново превзе Палмира. Това силно усложни положението на правителствените войски и огорчи Русия, която считаше превземането на този древен град за своя най-голяма победа, пише The Wall Street Journal.
Терористите се нуждаеха от успех, да са отвлекат вниманието от неуспехите си на другите фронтове и да попълнят запасите си с трофеи, твърди изданието.
WSJ: Пальмира нужна ИГ, чтобы поживиться трофеями и отвлечь внимание
 Бойците от «Ислямска държава» отново завзеха град Палмира. За правителствените войски и за техните руски съюзници това стана «огорчаващо отстъпление», — пише The Wall Street Journal.

 

Изданието отбеляза, че загубата на Палмира добавя проблеми на правителствените войски, чийто фронт и без това е силно раздут, сирийките военни са пренасочили войска от други територии.

 

Сирийската войска остави Палмира към средата на деня е се прегрупира в покрайнините на града, подготвяйки се за контранастъпление, сподели Талал ал-Барази, губернатор на провинция Хомс, където се намира градът.

 

Руските военни самолети продължаха да бомбардират бойците от ИД, които останаха в града, а терористите изпратиха подкрепление от други свои опорни пунктове в Сирия, добави губернаторът. Днес сутринта от града бяха евакуирани болшинството мирни жители, подчерта ал-Барази.

 

Новинарската агенция на «Ислямска държава»  Amaq съобщава, че бойците са завзели центъра на Палмира няколко дена след началото на настъплението над града. Придвижването на ИД показва възможностите на групировката да отразява контраатаки, независимо от това, че тази година самопровъзгласения халифат изгуби значителни територии.

 

По време на атаките си Дамаск разчиташе в значителна степен на международна подкрепа, защото армията беше отслабена. Но съюзниците вече се измориха от борбата, а силите им се изтощиха, пишеThe Wall Street Journal.

 

Падането на Палмира особено порази Русия, която считаше завоюването на този град за своя най-голяма победа над ИД, отбелязва изданието.

Само няколко часа преди падането на Палмира от терористите руското Министерство на отбраната заяви, че руските авиоудари са унищожили 300 терористи, «отблъсквайки всички терористични атаки над Палмира».

 

Официален Дамаск потвърди, че Русия е успяла да промени военната обстановка в полза на правителствените сили.

Вероятно, предполага The Wall Street Journal, ИД е предприела настъпление, за да отвлече вниманието на СМИ от своите загуби в други региони, а също, за да попълни запасите от оръжие, разграбвайки складовете на сирийското правителство.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий