Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече липсата на взаимодействие със САЩ по сирийския проблем една от причините за активизирането на бойците от «Ислямска държава» в Сирия.

Песков: "Мы сожалеем, что пока не получается полностью нейтрализовать наступательные действия на Пальмиру"

«Съжаляваме, че на този етап не можем напълно да неутрализираме подобни активни настъпателни действия (като атаката над Палмира), — цитира думите му ТАСС. — Съжаляваме също, че до момента отсъства координация в действията и реално сътрудничество с други държави, най-вече — със САЩ, които не искат да си сътрудничат. Подобно сътрудничество би ни позволило вероятно на всички нас по-ефективно да избягваме подобни атаки от страна на терористите».

 

Друг фактор, според представителя на Кремъл, е изтласкването на терористите от Ирак.

«Налице е процес на изтласкване по различни причини на достатъчно големи групи терористи от Ирак, — отбеляза той. — Което им позволява да формират вече в Сирия крупни обединения, крупни терористични групировки и да преминават към настъпателни действия».

«Разчитаме и се надяваме, че в най-близко време контраатаките на идиловците ще бъдат потушени», — допълни Песков.

 

Според него, Русия продължава и ще продължава да извършва работата си по противодействие на международния тероризъм и оказване помощ на сирийската армия в борбата с метежниците.

«Това, което се случва около Палмира, за пореден път доказва сериозните заплахи, които произтичат от ИДИЛ», — уверен е прессекретарят на руския президент.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;