Създава се впечатлението, че настъплението на ислямистите над Палмира е било неочаквано за правителствената армия на САР, която е хвърлила всичките си сили върху блокадата и завземането на Алепо. И в следствие на многодневните хуманитарни паузи, които периодично позволяваха прегрупирането на терористите, Палмира се превърна в терористите в начин да се попълнят запасите от оръжие и прочие.

 

Боец Демократических сил Сирии у разрушенного здания в Ракке. 7 ноября 2016 года

Скритото прехвърляне на стотици километри през пустинята (от Рака до Палмира по път са 230 км, около четири часа път) на бойци в рамките на около и над 4 000 човека с бронирана техника и тежко въоръжение е повече от невероятно.

 

Разузнаването на правителствената армия и безпилотните самолети на ВКС на Русия не може да не са видели марша на такъв многоброен противник.

Т.е. и двете сили не са имали възможност да реагират, защото са се  занимавали с Алепо.

 

Така или иначе, Палмира вече е в ръцете на ИД.

Няма да е лесно този град да се върне отново.

 

Терористите с тежко въоръжение и бронирана техника пристигнаха в Палмира от Рака, мотивирани там от операцията на авиацията на САЩ и американския спецназ.

Подкрепата на ИД пристигна от населеното място Дейр ез-Зор.

 

Целта на терористите е да се вземат под контрол нефтените и газови местонаходища в Джазал и Аш Шаер. Вече са завзети няколко височини в Ат Тар.

Вероятно ИД е свършила парите, всеки ден бойни действия струва доста. За да имат военен успех, терористите се опитват да прережат стратегическото трасе Палмира-Хомс.

 

 

По-рано се планираше Палмира да стане опорна точка за действията на правителствената армия на САР в Рака и Дейр ез-Зор. Днес виждаме нещо напълно противоположно. Бойният дух на терористичната групировка не е сломен, схемите за материално-техническо обезпечение на квазидържавата действат безупречно.

Вероятно ще се наложи да се прехвърли към Палмира част от войската на САР, която щурмува Алепо.

Древняя Пальмира. Архивное фото

В Москва разбират цялата сложност и острота на ситуацията. Първият замръководител на комитета по отбрана и сигурност към Съвета на Федерациите Франц Клинцевич заяви:

 

«Влизането на бойците в Палмира, дори за най-кратко време — е тежък удар преди всичко от психологически характер, от който трябва да се направят няколко изводи…

Не трябва на едно и също място да се откриват коридори за излизане, често с оръжие, бойци, а на друго място, при това в същото време, те, концентрирайки се, да атакуват. Руските сили в Сирия са напълно достатъчни. Но ние можем да воюваме само от въздуха, а ситуацията в края на краищата се решава на земята».

Александър Хроленко

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;