Зверствата на силоваците в източна Украйна шокираха представителите  на Върховния комисар ООН по правата на човека. Управлението на Върховния комисар по правата на човека ( УКВПЧ) представи 16 пореден доклад за ситуацията в Украйна.

 

 

 

 

 

Началникът на мисията на комисара на ООН в Украйна Фиона Фейзе.р на брифинг в Киев на 8 декември, заяви, че ситуацията с човешките права в Украйна, след началото на конфликта на изток, се е влошила.
Главата на мисията, изрази сериозна обезпокоеност от това, че СБУ ( Служба за сигурност на Украйна) продължават да отвличат и да затварят под стража, да удържат насила и без всякаква връзка с външния свят, без да информират роднините и близките дори за причината на задържането , или пък за инкриминираното престъпление.
Като пример на подобен случай беше посочен секретния затвор в Мариупол под управлението на СБУ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мисията на ООН е установила многочислени факти на нарушения на човешките права, шокиращи със своята жестокост и циничност. В частност- изнасилване на млади жени от украински военни на блокпостовете.

» Това е много сериозен въпрос, да не говорим че има масов характер»- заяви Фейзер.

Освен това, Фиона Фейзер съобщи, че точната цифра на безследно изчезналите така и не е установена, добавяйки че » много хора в Украйна, и не само в източната част, продължават да страдат от конфликта.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;