Според думите на министъра, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и други ръководители на такива западни държави като Канада, Италия, Великобритания, преди няколко дена са направили изявление, съдържащо обвинения и заплахи по адрес на Русия.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров на пресс-конференции в Белграде. 12 декабря 2016

 

«В това изявление «шесторката» прави преки обвинения за военни престъпления, включително заплахи спрямо всички тези, които подкрепят сирийското правителство. Считам, че това е просто от безизходица и от неспособността на нашите западни партньори да въздействат над тези, които изхранваха, които те създадоха, когото въоръжаваха, с единствения им стремеж да свалят режима в Сирия», — каза Лавров пред журналисти.

 

Министърът счита, че западните лидери за пореден път са се провалили, подкрепяйки терористичните групировки в името на свалянето на Башар Асад.

 

 

 «След постигането на тази цел те разчитаха да се справят и с екстремистките организации», — добави Лавров.

 

Ситуация в Сирии. Архивное фото

Лавров отбеляза, че в резултат на подобни действия са били създадени «Ал Кайда», «Ислямска държава», а сега се укрепва още една терористична организация под името «Джебхат ан-Нусра».

В изявлението, разпространено на 7 декември, лидерите на редица страни от Запада призовават към незабавно примирие в Алепо, а също изразяват готовността да се разгледат допълнителни санкции срещу лица и организации, действащи «в интерес или от името» на правителството на Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;