Странно е да се чуват изявления за руска заплаха от хърватските власти, но Москва е готова да се обсъдят аргументите на Загреб, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Флаг Хорватии. Архивное фото

По-рано в СМИ се появиха изказвания на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович за възможен военен конфликт на Балканите, защото Русия активно влияела на събитията в региона.

«Знаете, че се познавам с президента на Хърватия, дори имаме нормални отношения, така ми се струваше, още от времето, когато тя беше външен министър. Затова сега ми е странно да чувам такива думи от устата на ръководителя на държава, с която Русия може да е приятел, както и с останалите държави на Балканите и на европейския континент. Ако госпожата има конкретни факти, подкрепящи тези изявления, готови сме да ги обсъдим», — отбеляза Лавров в интервю за Sputnik.

 

 

На срещата през юли на НАТО във Варшава президентът на Хърватия призова «да се държат отворени вратите» на алианса и ЕС за държавите от югоизточна Европа, за да се противодейства на активизацията на Русия в региона. Колинда Грабар-Китарович отбеляза също, че «се безпокои» от руско-сръбските военни учения.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;