През 1991 г.  се разпадна СССР. На 25 декември първият президент на СССР Михаил Горбачов си подаде оставката като държавен глава.

 

В навечерието на 25-та годишнина от тази дата бившият съветски лидер сподели  причините за подписването на документа за прекратяване съществуването на Съветския съюз. Горбачов заяви, че допуска възможността от създаването нова Съюзна държава.

 

  • Кой носи отговорност за разпада на СССР?

 

Горбачов: Не съм снел от себе си отговорността. Но моята съвет е чиста. Аз пазех Съюза до край. Съюзът можеше да се реформира и обнови.

— В кой момент стана ясно, че нещата не вървят както трябва и че могат да се променят?
Г: Считам, че най-сериозно и по-мащабно тръгнаха нещата след ГКЧП. Това беше проект на бюрокрацията. Трябваше да скъсам с тази шайка, не мога да ги нарека по друг начин.
— А как ще оцените ролята в събития на Борис Елцин?

 

— На Борис Николаевич му се развали настроението, той просто не разбра, че неговата роля е важна, но тя не е в това, което той бе започнал да извършва. А той просто започна да се бори със съюза. Това беше много властолюбив, безпределно властолюбив човек. Той много страдаше и бе много недоволен, че не е член на Политбюро, оттам бяха неговите протести…

 

Считам, че той беше човек с голям потенциал, но имаше неудържим стремеж към властта..После това се прояви…

Освободих го от длъжност секретар на ЦК, но го оставих в състава на Пленума на ЦК, оставих го на ниво министър…

 

 

 

Всеки трябва да си спомня как се е държал, как е действал или бездействал в тези решаващи през декември 1991 г. дни. Искам да напомня, че за утвърждаването на Белвежското съглашение гласуваха преобладаващото болшинство депутати от Върховния съвет на Русия, включително комунистите, които сега най-гръмко от всички крещят за катастрофалните последствия и прехвърлят всичко върху Горбачов.

 

  • При обсъждането на причините за разпада на СССР често звучи въпросът, защо Горбачов не заповяда да се арестуват Борис Елцин, лидерът на Украйна Леонид Кравчук и председателят на Върховния съвет на Белорусия Станислав Шушкевич.

 

  • Не знаех какво се планира там, не знаех с каква цел се събират.

 

  • — Т.е. спецслужбите не ви доложиха?

 

  • Не ми доложиха с каква цел. С Елцин разговарях. Той замина и каза, че заминава по покана на местните, Шушкевич, че украинският президент трябва да замине там. Добре, върви, казах му, говори с тях, особено с Кравчук. Украйна трябва да я има, без нея Съюзът е невъзможен.

Елцин участва в разработката на новия съюзен договор, той участва, има неготов подпис, той се съгласи за всичко. Но това беше театър….

 

  • И не можахте да го  арестувате?

 

  • Считам, че вече се усещаше полъха на гражданска война. Това беше опасно. Щеше да изглежда все едно го правя, за да запазя властта за себе си…

 

 

Моето кредо е демокрацията, решителни промени в полза на демокрацията, захвърляне на тоталитаризма, без кръв. Но не се размина без кръв. В периферията избухнаха конфликти.

Цената на този сценарий, за който говорите — да се арестува и да се запази СССР в онзи вид — считам, че щеше да замирише на керосин, би тръгнал такъв пожар по страната…
Аз предприех друго — дадох властта. Напуснах сам, за да се избегнат кръвопролитията. И край. И те започнаха да ръководят.
— Съдейства ли САЩ за разпадана  СССР?
— Не може да се каже, че те пряко се занимаваха с това, особено в началото…Никой не мислеше, че може да се ликвидира СССР. А после започнаха да помагат. Под масата протриваха ръце, колко години, почти столетие се бореха с Русия, а тя сама се загроби…
— Възможно ли е възстановяването на Съветския съюз?
— На Съветския Съюз — не, а на Съюз — да.
— В предишните граници?
 — В предишните граници и в същия състав, доброволно…Считам, че нов Съюз може да има.
Интервю на Борис Клин
Превод Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;