Държавният департамент на САЩ не разполага с информация дали бойците от ИДИЛ*

( терористична организация забранена в Русия и редица страни) са участвали в боевете в района на сирийският град Палмира идвайки от иракския Мосул, но не изключват и подобен вариант, заяви официалният представител на департамента Джон Кърби.

 

 

 

 

 

 

 

» Аз не знам, но не мога да изключа тази версия. Ние знаехме, че някои от тях ( от бойците) напускат Мосул, но на къде са тръгнали и защо, и какво са правили, ние не знаем»,-  заяви Джон Кърби по време на брифинг отговаряйки на въпроса, може ли Държавният департамент да потвърди съобщенията, че част от бойците на ИДИЛ са дошли в Палмира от Мосул.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви в понеделник, че в продължение на последните две денонощия бойците на ИДИЛ са преприели няколко атаки по позициите на сирийските войски в района на Палмира.

 

 

 

По негови думи, използвайки това, че активните бойни действия на САЩ и международната коалиция в района на Рака са били прекратени до пролетта, ИДИЛ успяват да прехвърлят успешно, значително количество бойци за щурма на Палмира: около 4 хиляди терориста с техника и въоръжение, са се прехвърлили от районите на Дейр-ез-Зор и Рака, като по-рано са излезли безпрепятствено от иракския Мосул.

 

 

 

Операцията по освобождаването на Мосул от терористите на ИДИЛ завзели града през 2014 година, започна на 17 октомври, в нея участват няколко силово ведомства на Ирак, активно подкрепяни от авиацията на международната коалиция възглавявана от САЩ.

От север и от изток, градът е щурмуван от армията и антитерористичното подразделение, които вече успяха да влязат в редица квартали в източен Мосул.

На шиитските опълченци е възложена задачата да прочистят от терористи, стратегически важния град Тал- Афар, и да отрежат пътят на радикалите в Мосул за снабдяването им с оръжие.

 

 

 

Официалното заявление на Джон Кърби, относно това, че нямат никаква представа какво става и от къде са дошли терористите в Палмира ( едновременно не изключвайки версията, че идват от Мосул) звучи едновременно неправдоподобно и подозрително. Получава се, че САЩ не знаят дали терористите в Пламира, са дошли от Мосул, но и не отричат, че това е така. Малко като признание, че именно те са осигурили на терористите  тази възможност да стигнат до Палмира, но пък нямат идея за какво става въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;