Комитетът към Палатата на представителите на САЩ по въоръжените сили тази седмица проведе слушания, по време на които представителите на ВМС на СЩА трябваше да отговарят на неприятни въпроси: защо стойността на програмата за създаване на бойни кораби е нараснала от 220 до 470 милиона долара за един брой. На слушанията в четвъртък представители на ВМС назоваха причините за постоянните проблеми с корабите по тази програма.

Корабль прибрежной зоны ВМС США LCS-6 Montgomery (Монтгомери) . Архивное фото.

Вицеадмирал Томас Роуден заяви, че последното счупване на кораб от този вид е на USS Montgomery в Панамския канал, на 29 октомври повредата частично е била предизвикана от това, че местният технически персонал не е спазил предоставените от американска страна инструкции.

 

Тези инструкции са били разработени след като през 2014 г. друг кораб,  USS Coronado, също получи повреда при преминаването си през Панамския канал.

 

По-рано «Монтгомъри» вече имаше технически проблеми, свързани с некачествена работа, почти веднага след влизането си в строя през септември.

 

Атомная подводная лодка проекта 949А Антей Тверь. Архивное фото

Конструктивните недостатъци са причината за повреди при още два кораба: USS Milwaukee, който се развали на 40 мили от крайбрежието на Вирджиния, както и вече споменатия Coronado, който отново пострада в края на август при прехода си от Хавайските острови в Сингапур.

 

А корабите Freedom и Fort Worth станаха жертва на некомпетентността на екипажа.

 

Инцидентът с Fort Worth бе наречен от ВМС един от най-крупните от всички случили повреди на кораби от типа LCS — корабът бе изведен в строя на 184-ия ден, а стойността на ремонта му е 5.6 милиона долара.

 

Неправилната експлоатация на смазочните системи на двигателя доведе до излизането от строя на 3 от общо 5 лагери.  Freedom, чийто ремонт струваше 12 милиона долара, излезе от строя през юли, защото двигателят бе залят от морска вода в резултат на повреда в уплътнителя на помпата.

 

През септември заради постоянните технически повреди ВМС на САЩ бяха принудени временно да изпратят всички кораби от типа LCS на технически преглед и преподготовка на техническия персонал.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;