Двама лидери от сирийската гражданска опозиция са се срещнали миналата седмица в американската столица със законодатели и експерти, имащи връзка с екипа на новоизбрания президент Доналд Тръмп, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество със САЩ и Русия в рамките на борбата с терористите. Това се казва в статията, публикувана в неделя в електронната версия на The Washington Post.

Според думите на генералния секретар на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили Абдел Илах Фахад, опозицията е съгласна с желанието на Тръмп да работи в Сирия с Москва. Нещо повече, представителите на въстаниците вече са провели срещи с руските дипломати. Независимо от оказаната подкрепа на действащите сирийски власти, отбелязва Фахад, Русия трябва да бъде участник в преговорите в търсенето на решение за кризата.

 

«Добре е, че Тръмп ще работи с Русия, между двете страни трябва да има разбиране върху начина на разрешаване на проблемите в Близкия Изток, но без Башар Асад в качеството му на партньор. Ако Тръмп си сътрудничи с Асад, то това ще доведе до непосредствено засилване на Иран», — твърди опозиционерът.

 

Изданието отбелязва, че метежниците са предани на действащата администрация на президента Барак Обама, която не е изпълнила своите обещания.

 

По-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че Русия поддържа контакти със сирийската опозиция и този факт никога не е бил скриван.

 

«Бих искала да кажа, че се работи по всички направления. Това е и работа по контатерористична дейност, с което се занимава ВКС на Русия, за което отговаря Министерството на отбраната на Русия. Това без съмнение е работа и в политическо направление», — каза дипломатът.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;