Турското ръководство сваля прозападните военни и дипломати от постовете им в НАТО и назначава на тяхно място лоялни към Русия, Китай и Иран. Това заяви, позовавайки се на собствени източници, британското издание  The Times.

 

Изданието съобщава, че тази информация се съдържа в електронната кореспонденция на високопоставени чиновници от алианса, попаднала в ръцете на журналистите.

 

Един от авторите на писмото е офицер, който е част от опита за преврат в Турция и е в командването на НАТО.

 

«Предизвиква тревога това, че някои офицери от Турция, които са под разпореждане на НАТО, са настроени радикално, поставят под въпрос ценностите на алианса и дори ненавиждат западните организации, ориентирани са към Русия, Китай и Иран», — пише той до главнокомандващия.

 

Според него, «отсяват се западно ориентираните, светски, честни и успешни офицери, лишени от политически предразсъдъци».

 

 

 Съобщава се, че минимум две военни аташета на Турция след потушаването на метежа са уволнени и им е било заповядано да се върнат в родината.
Те се опитали да получат убежище във Великобритания, опасявайки се от арест.
Не е ясно с какво е завършило това — турското ръководство отказало коментар по въпроса.
Изданието счита обръщането на Ердоган в посока към Русия и Китай за опасно за НАТО, а и за Турция, защото «така страната се отделя от европейското, либерално и демократично бъдеще, което я превръща в ненадеждна държава».
Това заяви бивш високопоставен чиновник от алианса.
News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ;