На 27 ноември руските моряци проведоха успешно изпитанията на безпилотната атомна подводница «Статус-6», която може да носи многомегатонен ядрен заряд.

Това съобщи Бил Херц за  Washington Free Beacon.

 

В изпитанията е участвала подводницата със специално предназначение  Б-90 «Саров».

Херц нарича  «Статус-6» революционен апарат.

 

Защото конструкторите от САЩ и други технологично напреднали държави в света въобще си нямат идея за какво става дума.

 

Официалният представител на Пентагона Джеф Дейвис отказа да коментира информацията за изпитанията, заявявайки:

«Ние внимателно следим развитието на руските подводни технологии, но няма да коментираме това».

 

В същото време военното министерство не се съмнява в съществуването на «Статуса», дори са му дали натовски индекс — «Каньон».

 

За това оръжие стана ясно преди година, когато по време на телевизионно излъчване на съвещание при Владимир Путин се случи «изтичане на секретна информация», която без съмнение е била планирана.

 

Американските стратези по такъв начин получиха сигнал за това, че новото оръжие е способно да пробие масираната отбрана на Североамериканския континент и да доведе до разрушения, чиито мащаби надвишават атаката на няколко междуконтинентали балистични ракети.

 

Т.е. това не е просто асиметричен отговор на вероломното строителство на ЕвроПро, а решение, многократно превъзхождащо и ПРО, и натовските батальони в Полша и Прибалтика, и прочие потенциално агресивни по отношение на Русия действия на Вашингтон.

 

Става ясно, че това е необитаем подводен апарат, разработен в ЦКБМТ «Рубин».

«Изтекоха» и следните думи: «Назначение — поражение на важни обекти от икономиката на противника в района на крайбрежието и нанасяне на гарантиран неприемлив ущърб на територията на страната по пътя на създаването на зони на обширно радиоактивно заразяване, непригодни за осъществявяне в тези зони на военна, стопанско-икономическа и друга дейности в продължение на дълго време».

 

Трябва да се каже, че подобен проект съществува от началото на 60-те години. Тогава се разработват торпедата Т-15, дълги 24 метра и с маса 40 тона. Те са снабдени със 100-мигатонен термоядрен заряд.

 

Но по онова време няма компактни ядрени реактори за силова установка, електродвигателите с акумулатори гарантирали придвижването на торпедата само на 30 км.

 

Но след половин век проблемът с реакторите бил решен. При това значителен прогрес се случил не само в ядрената енергетика, но и в електронните компоненти, и в системите на управление, и в материалите, и в прочие съставни елементи на торпедното оръжие.

 

«Статус-6» е абсолютно нова разработка, имаща общо с Т-15 само по отношение на 100-мегатонната мощност на заряда.

 

Новата разработка — това не са торпеда, а подводен робот, притежаващ елементи на изкуствен интелект и способен да действа самостоятелно при отдалечаване на няколко хиляди километра от своя носител — подводницата със специално предназначение.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;