Главната цел на удара по Палмира са оръжията, които се пазят на склад там, — това заяви политологът, експерт по Близкия Изток Анатолий Несмеян:

 

Пред пролетта точно оттук сирийската войска имаше намерение да започне настъпление срещу Дейр ез-Зор. Но настъплението не започна, а оръжието в Палмира остана. Самите бойци в момента съобщават, че не им стигат камиони, за да извозят оръжието. Отбраната на града бе разбита. Още вчера оттам бяха изведени войниците, в това число руските. Сирийците воюват лошо, има само няколко огнища на съпротива.

 

  • С какво е свързана слабата съпротива на сирийската армия? С какво са заети най-боеспособните части в Алепо?

 

Палмира е обкръжена от пустиня, има крайно неизгодно разположение от гледна точка на отбраната. Тя би била добър транзитен пункт за настъпление. Но в никакъв случай не може да се каже, че е добър опорен пункт. Войската на Асад бе принудена да създаде много блокпостове около града, това твърде много разпиля силите им. При това 4 хиляди войници на Асад НЕ можеха ефективно да отбраняват такава голяма територия. И в резултат за две денонощия бяха унищожени около 20 блокпоста около града.

 

 

Според мен, бойците нямаха планове да завладяват града. Те просто искаха да се опитат да завземат оръжейните складове. А виждайки, че войската на Асад отстъпва и се разбягва, започнаха да действат по-твърдо.

  • Как ще реагира Русия?

 

Войната в Сирия е крайно странна. След завземането на Алепо трябва да  обявим победата си и да се опитаме да се договорим чрез политически методи. Може да се воюва много години, при това войната постепенно ще се затяга. Сирийците вече се измориха да воюват морално и има опасност, както някога в Афганистан, да започнем да воюваме с местните. Ще трябва да се прехвърлят все нови и нови части, да понасяме още повече загуби.

 

Михаил Александров, водещ експерт от Центъра за военно-политически изследвания:

Настъплението към Палмира не преследва стратегически цели. Терористите имаха определен тактически успех. Но техните действа не са логични от гледна точка на интересите на отбраната на територията, която контролира «Ислямска държава».

 

В момента в района на град Ал Баба има настъпление на протуски сили срещу територията на ислямистите. Има определена заплаха за «столицата» на терористите Рака. Логично беше терористите да съсредоточат силите си в това направление.

 

В района на Палмира имаше затишие. Войската на Асад не настъпваше, руските ВКС не извършваха нальоти. Всички руски основни сили бяха концентрирани около Алепо. Независимо от това бойците хвърлиха в Палмира достатъчно крупни сили.

Явно метежниците са имали програма максимум — да отвлекат силите на сирийската армия от Алепо. И с това да затруднят окончателният разгром на терористите в града. Повече от ясно е, че джихадистите няма да удържат Алепо, но затягайки съпротивата, ще принудят Асад да  прехвърли част от сирийските войски около Палмира. Това е напълно възможно. Но от Алепо никой не започна да прехвърля войска. Прехвърлиха малко части от град Хомс.

 

Програмата минимум явно беше да се завземе Палмира, а с това да се дискредитира успехът на сирийската войска и руските ВКС в Алепо.

Главният информационен щурм да се създаде около това, че Асад с Путин «отново са изгубили Палмира».

Операцията около Палмира е не толкова военна, колкото пиар-технология.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;