Ще поговорим с двама наши коментатори — бившия заместник помощник на държавния секретар полковник Стивън Генярд. Също с политолога Матю Дауд.

Да започнем с отчетите на военното разузнаване. Стив, да започнем с вас. Според тези отчети Русия се е опитала да помогне на Тръмп? Обоснован ли е този извод?

 

СТИВЪН ГЕНЯРД, бивш заместник помощник на държавния секретар на САЩ: Считам, че в този отчет няма нищо ново. Много негови предположения бяха казани още през октомври от директора на националното разузнаване. Новото тук е това, че разузнаването явно стигна до някакъв извод, че руснаците са оказали подкрепа на Тръмп. Считам, че няма никакви съмнения, че руснанците се опитаха да повлияят на американската демокрация, но въпросът се заключава в това, какво точно са извършили те и как това е повлияло на резултатите от изборите.

 

 

ДАН ХАРИС, водещ в ABC News: Мат, какво мислите за отговора на Тръмп по този повод? Той заяви, че «същите тези хора твърдяха, че Садам Хюсеин е имал оръжие за масово поразяване». Прав ли е той?

МАТЮ ДАУД, политолог: Удивителен отговор не само за американец, но и за новоизбран президент на Америка. Фактически той напада ЦРУ и защитава Путин и Русия. Да се критикува американското министерство и за се защитава Русия от страна на новоизбрания президент — това е нечувано.

 

Стив, ако Русия наистина преднамерено се е намесила, какво могат да предприемат САЩ?

СТИВЪН ГЕНЯРД: В известен смисъл влакът вече замина. Но все пак може да се направи нещо: с помощта на компютърни експертизи може да се провери и да се определи, били ли са замесени в това конкретни лица. По-рано видяхме, че САЩ действително поименно обвиниха китайските хакери, които откраднаха IP-адресите.

 

Затова те могат да проведат такава процедура на «публичен позор».

 

САЩ има твърде съвременни инструменти срещу кибер-нападения, но това е кутията на Пандора.

Очевидно администрацията на Обама е знаела това преди няколко месеца и до момента не е предприела нищо.

 

Въпросът е в следното: как към този проблем се отнася действащият главнокомандващ, защото всичко се случи в периода на неговото управление.


ДАН ХАРИС: Това е огромна кутия на Пандора, защото ако се нанесе ответен удар, то ще последват други ответни удари, ще се наложи да отговаряме и на тях, и всичко може много бързо да излезе извън контрол.

В ефир на 10 декември 2016 г.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;