Турция e решила на всяка цена да форсира завършването на операцията «Щит на Ефрат» до края на годината. Това става ясно от прехвърлянето в северната част на сирийската провинция Алепо на турски батальон със специално предназначение.

 

На 106-ия ден от началото на военните действия турско-ислямистката коалиция срещу ИДИЛ в Сирия, «сините барети» от 11-а бригада с постоянно базиране в западната турска провинция Денизли пристигна в граничещия с арабската република район. Както отбелязват военни източници, 300 турски командоси имат за задачата да засилят авангарда на «Щита на Ефрат» преди решаващото настъпление към град Ал Баб.

 

Това е последната крепост на ИДИЛ в северна Сирия. За последния щурм към Ал Баб е проведена специална подготовка, която е коствала 2 седмици.

Особено внимание е било отделено върху недопускането на пробив на кюрдските отряди YPG в контролирания от джихадистите град.

 

Пред турския генералитет възникнала опасността от изпреварващ щурм към Ал Баба на кюрдите от YPG.

 

Допълнителни поводи за безпокойство сред турския Генерален щаб се появили в началото на декември, когато пристигнала информация за подготовката за настъпление към града от южна посока на проправителствените сили на сирийските кюрди.

 

Но превантивните удари на турските ВВС и тежката артилерия по предните позиции на YPG си свършили работата.

Кюрдите нямат сили, за да разгърнат настъпателна операция.

 

Целта е да се завземе Ал Баб от турския спецназ и подопечните му бойци-ислямисти. Други варианти Анкара категорично не приема, защото щурмът към този град  е «въпрос на чест» за турското военно-политическо ръководство, както самото то твърди.

 

Русия се бори за Алепо, приоритет за САЩ е иракският Мосул. Турция цели превземането на Ал Баб — крайният приз на операция «Щит на Ефрат».

 

През изминалите три денонощия турската армия значително засили интензивността на бойните полети на авиацията си в района на Ал Баб. Увеличена е и плътността на ударите срещу ИДИЛ. Военните източници отбелязват стягането на Ал Баб в юмрука на крупна групировка и мощен бронетанков удар.

 

Това са няколко хиляди войници от т.нар. «Свободна сирийска армия» и до 1000 турски военни, от които около 400 трябва да участват непосредствено в щурма над града.

 

Поддържат ги над 60 танка, около 14 бронирани машини и около 40 различни артилерийски системи. «Халифатът» разполага при подстъпите към Ал Баб и в самия град с 3-4 хиляди бойци и около 10 броя бронирана техника. ИДИЛ залага на маневрената отбрана и използването на мобилни противотанкови групи и смъртници.

 

 

«Сините барети» трябва да решат изхода от кампанията. Анкара играе ва-банк, рискувайки да се сблъска с високи загуби сред командосите по време на предстоящия щурм. Анкара не се доверява на Свободната сирийка армия. Политическото ръководство на Турция е поставило задача пред военните да успеят до края на годината да включат Ал Баб и част от прилежащите към града райони в «зоната на сигурност» в северна Сирия.

 

Според изявления на официални лица в Анкара, става дума за около 1800 квадратни километра. Ако се изтласка ИДИЛ от последното крупно населено място, турската «зона» ще се увеличи до 2000-2500 кв.км.

 

Според данни на турските СМИ, сутринта на 11 декември щурмът към града вече е започнал. Консултациите между дипломатите от Турция, САЩ и Русия в различни двустранни формати вървят и в момента.

 

САЩ се опитват да понижат нивото на напрежение между частите от кюрдското опълчение и турските войски в Сирия. За това заяви представителят на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с ИДИЛ:

 

«Ние инициирахме съвместно обсъждане на въпроса за деескалация на ситуацията в региона с участието на Турция, Сирийските демократични сили (антиджихадистка коалиция на арабски и кюрдски военизирани части, бел.ред.) и други членове на коалицията», — съобщи американският полковник Джон Дориан.

 

Под егидата на САЩ турската страна цели една от главните за себе си цели по време на военната кампания в Сирия.

 

Ако «Щитът на Ефрат» на юг се ограничава със завземането на Ал Баб, то кюрдите трябва да се откажат от пряката сухопътна връзка между своите кантони Африн и Кобани в северна Сирия. В противен случай, предупреждават турските генерали, ако американците не могат да гарантират нито връщането на кюрдските отряди на източните брегове на Ефрат, нито придвижването на YPG от Мамнбидж към кантона Африн, с тези задачи ще се заемат «сините барети» на Турция.

 

Правителствената войска на Сирия се намира на не по-малко от 10 км южно от Ал Баб. В този участък от фронта кюрдското опълчение и сирийската армия са готови да обединят усилията си в борбата с двата общи противници — ИДИЛ и Турция.

 

Близкоизточните автори отбелязват, че отрядите на СДС, които се движат от Манбидж, там главна роля играят YPG, «пробиват 12-километров коридор с ширина 4 км. Той е необходим за безопасното излизане на местното население, главно кюрдско, от зоната на бойните действия. На това пречи турската авиация и артилерия, твърдят командири от създадения в Манбидж «Военен съвет» на СДС.

 

Към «Военния съвет на Манбидж», според данни на кюрдски източници, има над 5 хиляди бойци, около 1000 от които са преминали през американски курсове за военна подготовка.

 Русия и Турция също има за какво да преговорят в конфиденциален режим, отчитайки ситуацията около Ал Баб и Алепо.
Успешният резултат от настъплението на сирийската армия в източната част на Алепо бе предрешен още в първите дни от началото на мащабната операция на правителствените сили.
От 2012 година, когато в източните части на Алепо се разположиха различни групировки бойци-ислямисти, турските спецслужби установиха с тях тесен контакт.
По-късно сред «умерените въстаници» в кварталите на Алепо се появиха многобройни турски «съветници».
Редица бойци, които и до момента оказват съпротива в Алепо, са турска креатура, към тях можем със сигурност да отнесем например джихадистката групировка  «Нур ад-Дин аз-Занки».

Предстои да видим завършека на така заплетената ситуация.

 

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;