„Започнаха да изтеглят цистерните, но ситуацията е усложнена, защото има изтичане на газ от две цистерни”, това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг след заседанието на кризисния щаб в Хитрино, съобщи бТВ.

 

„Може да се наложи да работим по-дълго, обръщам към гражданите да не правят опит да  стигнат до опасните зони”, предупреди Бъчварова.

 

„Ситуацията наистина е изострена в сравнение със снощи. Снощи имаше теч от една от цистерните, имаше и контролиран факел, който пожарникарите поддържаха, за да няма обгазяване. В момента е много студено и ясно, затова този факел загасна, но с повишаване на температурите предстои населеното място да бъде обгазено”, каза главният комисар на МВР Георги Костов.

 

„ 40 тона е тежестта на една цистерна, а тук има 12 цистерни, девет са с полипропилен, а другите —  с пропан бутан. В Хитрино е бедствие, достатъчно колосално”, допълни главен комисар Костов.

 

 

„Вече има опити от хора от селото да влизат, за да си нахранят животните. Хората имат животни в домовете си. Сутринта имаше един опит да се пробие блокадата. Обръщам се към гражданите – опасно е да се влиза в момента в селото, независимо по какви причини. Ще намерим начин да осигурим прозорец, за да се нахранят животните или наши служители ще минат да им раздадат фуража, но хората да не се опитват да пробият блокадата”, каза още Костов.

 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е предложил помощ на България за изграждане на къщи на пострадалите от катастрофата.

 

Припомняме, че и в момента има хора, които живеят по фургони от бедствията в предишните години.

 

БЧК започна акция за събиране на средства от народа на телефон 1466.

 

Здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че някои от хората във Военно-медицинска академия във Варна с много критично състояние.

 

БЧК е подсигурил храната, водата, дрехи, одеяла за нуждаещите се.

 

На този етап кръвта, нужна за болницата в Шумен и Военно-медицинската академия във Варна, е от кръвния резерв.

 

Телефонът за събиране на помощи за Хитрино е бил за събиране на помощи за бежанците, но вече е пренасочен.

 

Мобилният оператор е призован да подмени съобщението, което се излъчва при позвъняване.

 

 

 

Тагове: