В сряда 7 декември командващият 6-ти флот към ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого заяви, че продължителността на патрулирането на американските бойни кораби в Черно море може да бъде увеличена до четири месеца.

 

«Това зависи от следното: ще станат ли предизвикателствата в региона повече или по-малко спешни».

 

Универсальный десантный корабль Wasp ВМС США. Архивнео фото

«Очевидно, когато действията са по-интензивни, ще наблюдавате присъствие на допълнителни кораби», добави той.

 

Подобни разсъждения адмиралът имаше и по-рано. Т.е. представителят на Пентагона Джеймс Фого официално предупреди Европа за количествения и качествен ръст на присъствието на ВМС на САЩ в Черно море, където американците не са канени от никой.

 

Негативните последствия са напълно предсказуеми.

 

Болшинството европейци считат, че САЩ не са се справили в ролята на световен лидер. Спорен конвенцията Монтрьо, корабите на ВМС на САЩ могат да присъстват в акваторията на Черно море не повече от 21 дена.

 

Вероятно това горното не смущава американците. Пентагонът има намерение да проектира сила в Европа — въпреки общественото мнение и пренебрегвайки международните правни норми.

Встреча министров обороны 28 стран-членов НАТО в Брюсселе. 26 октября 2016 года

НАТО е готово да внесе своята лепта в този опасен процес. На 26-27 ноември в Брюксел министрите на отбраната на 28-те страни-членки на НАТО обсъдиха засилване присъствието в Черноморския регион.

 

Реалността винаги е по-сложна и по-сурова, отколкото си представят вашингтонските и брюкселски стратези. Ще бъде ли реализирано посланието на вицеадмирал Джеймс Фого?

 

 

6-ти Средиземноморски флот на ВМС на САЩ — това са шест оперативни групи, сериозна сила. С изключение на щаба, отделите на обезпечение и флагманския кораб Mount Whitney, са комплектовани с кораби, самолети и частите на морската пехота, пребиваваща в Средиземно море за срок от 6-8 месеца.

Универсальный десантный корабль Wasp ВМС США. Архивное фото

Корабите пристигат и си тръгват, но техният брой практически не се променя.

 

Основата на 6-ти флот е оперативното съединение в състава на 1-2 самолетоносачи, два ракетни крайцера, 16 фрегати и есминци. Флотът разполага с подводници, десанти кораби с морска пехота, а също със значително количество военно-морски бази, пунктове за материално-техническа поддръжка (Гаета, Неапол, Ла Мадлена, Специя, Торанто, Бриндизи, Аугуста, Рота) и авиобази в Испания, Франция, Италия, Гърция, Турция и други европейски страни от НАТО.

 

Зоната на отговорност на 6-ти американски флот е Средиземно и Черно морета, прилежащите води на Атлантика, крайбрежието на Африка (Гвинейския залив).

 

За ефективното управление на това широко географско пространство на действие на ВМС и Корпуса на морската пехота има щабен кораб Mount Whitney, максимално снабден с приемно-предавателна и разузнавателна апаратура.

 

 

 

Флагманский корабль 6-го флота США USS Mount Whitney в порту Клайпеды. Июнь 2016 года

Атомният самолетоносач — това са 70-80 самолети, 1900 тона боен запас (включително ядрено оръжие), съвременно оборудване, радари и суперкомпютри, пожарни системи, гигантски хранилища и екипаж от 5 хиляди човека…

 

 

Американските кораби с бойната информационна система «Иджис» са интегрирани в системата за ПРО, те могат да отслабят ответния ракетен удар от страна на Русия.

 

В близост до руския Крим «патрулират» есминци от вида «Арли Берк» с крилати ракети «Томахоук» на борда.

 

Повтарям: в рамките на конвенцията Мантрьо корабите от 6-ти американски флот могат да влязат в Черно море само за три седмици (освен самолетоносачът, който НЕ МОЖЕ да влезе дори за един ден). Но американците нееднократно нарушават времевите рамки.

 

Русия нееднократно укорвява САЩ по линията на МВнР, при това без никога до момента да е използвала военна сила.

 

А съюзниците на алианса и другите черноморски страни просто си затварят очите.

 

Вероятно вицеадмиралът Фого има в главата си бетонираната илюзия за наличието на пълна безнаказаност, дори в случай на 4-месечно пребиваване в акваторията на Черно море.

Така ще е, докато някой завинаги не му разбие илюзиите или фантазиите.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ;