Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър съобщи, че в Сирия заминават не по-малко от 200 американски специалисти в сферата на спецоперациите. Допълнителният контингент ще помага на антиправителствените сили и кюрдите, които в рамките на операцията «Разгневеният Ефрат» ще водят настъпление към Рака.

 

По официална информация, след прехвърлянето на 200 спецназовци общият брой на въоръжените сили на САЩ в Сирия е 500 човека. Първите 50 пехотинци се появиха в северната част на арабската република във втората половина на ноември 2015 г. Военнослужещите пресякоха границата от страна на Турция през КПП Байнар и се вляха в отрядите на кюрдското опълчение.

 

В края на април 2016 г. президентът на САЩ Барак Обама обяви за засилване на военното присъствие в САР. Главата на Белия дом одобри разполагането на 250 офицери за помощ на опозиционните групировки в борбата срещу ИД. Американското ръководство твърди, че военнослужещите изпълняват функциите на военни съветници и не участват в бойните действия.

 

Но главният редактор на американския сайт  Veterans Today Гордън Даф счита, че Вашингтон лъже световната общност. На 1 юли 2016 г. експертът съобщи, че от 30 юни американски и британски спецназ заедно с бойците се е опитал да завземе от ИД летището в град Абу Кемал близо до сирийско-иракската граница. Но настъпващите сили са попаднали в обкръжение.

 

Даф твърди, че терористите от ИД са взели в плен до 80 сирийски въстаници и спецназовци от САЩ и Великобритания.

 

Някои наблюдатели потвърдиха факта на боеве с участието на чуждестранни военни.

 

Но правозащитниците споделиха, че летището е било успешно освободено от терористите. Американската преса и Вашингтон въобще не коментираха това съобщение.

 

През май в мрежата се появиха снимки недалеко от Рака на американски спецназовци.

 

Добре екипираните военни от САЩ бяха облечени в униформата на кюрдското опълчение.

 

Американците позираха пред пикап Toyota, който имаше разположен гранатомет Mk 47 Striker.

 

 

Понастоящем се съобщава официално само за една бойна загуба в редиците на американската групировка в Сирия. На 24 ноември 2016 г. от раните си след взрив на самоделна бомба е починал 42-годишният Скот Дейтън.

 

Пехотинецът бил взривен в околностите на Айн Исса в северна Сирия, където през пролетта и лятото имаше ожесточени боеве.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;