Решението на властите на САЩ, свързано с отмяната на ограниченията за доставка на оръжие в Сирия, е безразсъдна постъпка в последната битка на отиващата си администрация на президента Обама за смяна на режима в САР, заяви за агенция Sputnik изпълнителният директор на американския Институт за мир Рон Пол Даниел Макадамс.

Танк правительственных войск Сирии в Алеппо. 8 декабря 2016

«Шокиран съм от решението на президента на САЩ да свали ограниченията за доставка на оръжия спрямо съюзниците на САЩ в борбата с тероризма в Сирия, но за съжаление Вашингтон явно не е способен да се откаже от много лошата си външна политика», — каза той.

 

«И когато виждаме как сирийската армия извоюва райони в град Алепо и практически освободи града от терористите, показвайки с това, че всички изявления, които Вашингтон направи за ситуацията в Алепо, започвайки от броя на хората, които се намират там, са били погрешни, и когато ни се струва, че войната в Сирия скоро ще завърши, Белият дом започва да засилва курса за смяна на режима в страната», — отбеляза Макадамс.

 

 

 Според него, това би могло да е направено, «за да се попречи Доналд Тръмп, който няколко пъти отбеляза, че би искал да види друга външна политика в Сирия».
Ситуация в Сирии. Архивное фото

Експертът счита, че решението на Обама не е минало без участието на съветника на президента по въпросите на сигурността Сюзън Райс и постоянния представител на САЩ към ООН Саманта Пауър, а също останалите привърженици на агресивната политика.

 

«Това е резултат от тяхната неспособност да преразгледат неуспешния курс на външна политика и пълния крах на стратегията за смяна на режима в Дамаск, които се случват на фона на същия провал на САЩ В Либия…Всичко, което Вашингтон се опитва да постигне на международната арена, завършва с тотален провал. Освен Куба и Иран, където те вместо смяна на режима предпочетоха дипломацията.

 

Прави сте, решението за сваляне на ограниченията за доставка на оръжия — това е последната битка на тази администрация», — отбеляза Макадамс, отговаряйки на въпрос, може ли решението на Обама да е последната битка и опитват ли се хора около Обама да нанесат колко се може по-голям удар преди новоизбраният президент Доналд Тръмп да встъпи в длъжност.

 

Макадамс подчерта, че оръжието, чието ограничение за доставка президентът на САЩ реши да свали, може да бъде много опасно.

 

«В документа се говори и за зенитни управляеми ракети, които са невероятна заплаха за гражданската авиация», — каза експертът. Той отбеляза, че властите в САЩ са свалили също ограниченията за доставка на ръчни противотанкови гранатомети и тежки противотанкови комплекси.

Члены террористической группировки рядом с флагом ИГ на севере Сирии. Архивное фото

«Това е безразсъдна постъпка…Това оръжие ще нахлуе като поток в Сирия. А ние всички видяхте снимки и кадри, които водещите СМИ, разбира се, НЕ показаха. Видяхме как хората се връщат в град Алепо, влизат в православните храмове, празнуват началото на Рождественския сезон в Алепо, където те толкова дълго бяха под обсада. И тъкмо градът започва да се връща към предишното си русло, САЩ решават да активизират войната. Това е толкова ужасно и толкова ненужно», — отбеляза Макадамс.

 

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама отмени ограниченията за доставка на оръжия в Сирия към съюзниците в борбата с Ислямска държава. Към съюзниците на САЩ влизат въоръжените групи, които се намират в опозиция спрямо президента на Сирия Башар Асад.

 

Представителят на държавния департамент Марк Тонър не успя да обясни следното: как решението на Обама се съгласува с неотдавнашното изявление на същото ведомство, че САЩ няма да доставят бойно оръжие на сирийската опозиция, а ще се занимават само със «съдействие и подготовка».

 

Той само цитира разпореждането на президента, в което се казва, че подкрепата на такива групи отговоря на интересите на националната сигурност на САЩ.

Тонър отбеляза, че САЩ както и преди не планират да доставят на сирийската въоръжена опозиция преносими зенитно-ракетни комплекси.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;