Eкипи от РИОСВ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Шумен вземат проби за качеството на въздуха на мястото на аварията на ЖП гара Хитрино. Това каза на живо в новините на Канал 3 шефът на Пожарната Николай Николов.

 

По думите жандармерията е на пост и селото се охранява строго, така че няма вероятност за кражби. Според Николов планът е евакуацията да продължи два дена.

 

Експертите са установили, че дерайлиралият влак в района е превозвал газ и пропан-бутан. Направено е измерване със специализирана апаратура за проверка на въздуха в аварийни ситуации – газ анализатор Gasmet. След обработка на първоначалните данни е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им са под границата за риск за човешкото здраве. Предстои допълнителна обработка на резултатите.

 

Министър Ивелина Василева е наредила в село Хитрино да бъде позиционирана мобилна автоматична станция на Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна за постоянно измерване качеството на атмосферния въздух. Измерванията ще продължат докато има необходимост от това.

Тагове: ; ; ; ; ; ;