Спонсорите на Украйна започват да губят търпение и вече на са готови да гледат на корупцията през пръсти, пише немското издание Die Welt.

Протестная акция в Киеве. Архив
Западът започна да извежда междинни резултати от финансовата помощ за Киев, те се оказаха «съвсем не положителни», се отбелязва в статията. Във връзка с това за първи път се поставя въпросът, има ли смисъл да се помага на Украйна.

В сряда Европейският одиторски съд в специален доклад заяви, че многомилиардната подкрепа от страна на ЕС е постигнала само ограничени резултати.

 

«Борбата с корупцията се застопори, защото правоохранителните органи не притежават достатъчна независимост, а олигарсите оказват значително влияние върху политическите партии», — констатираха одиторите.

 В ефективността на помощта за Украйна се съмнява и друг голям кредитор на страната, МВФ. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард вече предупреждава в близкото минало Киев за възможното спиране на плащанията заради корупцията в страната и влиянието на олигархията в политиката. Украинските власти тогава обещаха да продължат реформите.

Но чужденците, запознати със ситуацията в Украйна, не вярват на тези изявления, пише изданието. То припомня, че екс-лидерът на Националната полиция на Украйна Хатий Деканоидзе, бившият министър на икономиката Айварас Абромавичус и екс-губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили — всички те бяха поканени на държавни постове, но ги заемаха за кратко и стигнаха до извода, че политическа воля за реформи в страната няма.

 

През 2016 г- в индекса за корупция на Transparency International Украйна заема 130 място от общо 167.

 

«В Европа няма по-корумпирана държава от Украйна», а сред бившите съветски републики по-надолу в списъка се оказаха само три държави от Средна Азия», — се казва в статията. 

 

Що се отнася до деловия климат: в рейтинга на  Doing Business на Световната банка Украйна заема 80 място от общо 190.

Здание администрации президента Украины в центре Киева. Архивное фото

«Реалните факти противоречат на този имиджи, който страната си създаде след «оранжевата революция и въстанието срещу Янукович», — пише изданието, признавайки, че Западът дълго е гледал на Украйна «през розови очила».

 

Die Welt отбелязва, че значителна роля е изиграл конфликтът в юго-източната част на страната, който доведе до спад в украинската икономика.

 

«Но това не е единствената причина за това, че инвеститорите липсват, а експертите разочаровано обръщат гръб на страната», — се подчертава в статията.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ;