Бившият заместник помощник на министъра на отбраната на САЩ Стивън Бучи заяви, че рисковете, свързани с отмяната на ограниченията за доставка на оръжие за Сирия ще се оправдаят, ако САЩ внимателно контролират процеса и не допускат попадане на въоръжение в ръцете на терористите.

Зенитное орудие войск сирийской оппозиции в районе Алеппо. Архивное фото

«Ако ИД бъде победена, трябва да се тръгне към подобен риск, но само след щателна проверка на тези, които получават въоръжението», — заяви Бучи пред агенция Спутник.

 

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама отмени ограниченията за доставка на оръжие в Сирия спрямо съюзниците в борбата с групировката Ислямска държава. Към тези съюзници на САЩ влизат въоръжените групи, които са опозиция на президента на Сирия Башар Асад.

Логотип Пентагона. Архивное фото

Представителят на държавния департамент Марк Тонър не успя да обясни как решението на Обама се съгласува с неотдавнашното изявление на същото ведомство, че САЩ няма да доставят оръжие на сирийската опозиция, а ще се занимават само със «съдействие и подготовка».

 

Представителят на държавния департамент само цитира разпореждането на президента, в което се казва, че подкрепата на такива групи отговаря на интересите на националната сигурност на САЩ. Тонър отбеляза, че САЩ както и преди не планират да доставят на представителите на сирийската въоръжена опозиция преносими зенитно-ракетни комплекси.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;