Успехите на сирийската армия в Алепо оставят на опозицията малко поводи за оптимизъм, но нейните лидери са обнадеждени от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пише Wall Street Journal.

 

Те не са смутени дори от нееднократните изявления на Тръмп, че ще се съсредоточи върху борбата с ИД и ще се стреми да оправи отношенията с Русия. Опозиционерите се надяват, че стабилизирането на отношенията между Тръмп и Москва ще попречи на негативната роля на Иран.

 

Лидерите на сирийската умерена опозиция вече се опитаха да намерят допирни точки с Тръмп и му изпратиха поздрави за победата на изборите, а също установиха «непреки» контакти с неговия екип, заяви главата на Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция Риад Хаджаб.

 

Много противници на Асад се надяват, че Тръмп при всички случаи няма да се окаже за тях по-лош от Обама.

«Първо Обама събуди в сирийците надежди, а после ги остави на произвола на съдбата и даде «зелена светлина» на Башар Асад», — цитира Хиджаб  Wall Street Journal.

 Опозиционерите се надяват, че Тръмп е известен противник на споразумението с Иран, който оказва съществена подкрепа на сирийските правителствени войски.
«Настроени съм оптимистично по отношение на Тръмп, — цитира изданието бившия бригаден генерал от ВВС на Сирия, а понастоящем един от лидерите на опозицията Хасан ал Зуби. — Ако Тръмп скъса споразумението с Иран, то Иран няма да може повече да убива сирийски граждани».
 

Хиджаб на свой ред обяви, че главната цел на сирийската умерена опозиция е борбата срещу ИД.

 

«Режимът на Асад и иранците — това са тези, които главно имат изгода от съществуването на ИД», — заяви Хиджаб, ако Западът се бе въоръженил и поддържаше силите на умерената опозиция, ислямските терористи биха били вече унищожени.

Военные сирийской армии в одном из восточных районов Алеппо. Архивное фото.

Франция чака преосмисляне на външнополитическия курс след президентските избори през 2017 г., чийто фаворит е привърженик на сближаването с Русия, пише изданието.

 

Още един играч, поддържащ опозиционните групи, Турция, както по всичко изглежда, негласно се съгласи с падането на Алепо, където продължават боевете между сирийската армия и метежниците, в замяна на руското признаване на операцията на Анкара в северна Сирия «Щит на Ефрат», — пише изданието.

 

МВнР на Русия нееднократно заявява, че САЩ не са изпълнили задълженията си по разграничаване на умерените опозиционери от терористите в Сирия.

 

По думите на президента на Сирия Башар Асад, самото съществуване на умерената опозиция е мит, защото всички въстаници са членове на радикални екстремистки групировки.

 

Най-активни са терористичните групировки ИД и «Джебхат ан-Нусра».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;