Жертви на политически преследвания в Украйна за периода от 2014 година са станали около 50 хиляди човека. Това съобщи народният депутат от «Опозиционния блок» Юрий Павленко.

 

 «За периода от януари 2014 г. от действията на властта са пострадали вече около 50 хиляди човека. И списъкът става все по-дълъг», — цитира думите на депутата сайта на организацията.

Както отбеляза политикът, събраните от «Опозиционния блок» факти доказват, че прекият натиск на властта (неоснователни привиквания в прокуратурата, МВР и СБУ, разпити, обиски, уволнение, политически мотивирани проверки на фискалните органи, административен натиск, забрана за агитация и политическа дейност по места) е бил изпитан от над 30 хиляди човека. Над 8 500 човека са били подложени на нападения, сплашвания и унижения от радикалите. От наказателно преследване по политически мотиви и скалъпени обвинения са пострадали около 1000 човека, част от тях СА или СА БИЛИ осъдени на затвор.

 

«Нападенията и заплахите на радикалните групировки, контролирани от властта, се превърнаха в Украйна в инструмент за натиск върху инакомислещите. Правата на хората се нарушават и от сама власт. Тя изгаря хора заради политическите им възгледи, уволнява от държавна работа само дори за «неправилни» постове във Фесбук, подлага на обиски и натиск СМИ, които имат смелостта да говорят истината», — заяви Павленко.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;