Властите в Турция назначават на ключови постове в НАТО офицери, лоялни към Русия, уволняват съмишленици на Запада. Това е свързано с разгрома на пуча от 15 юли и обръщането на президента Ердоган на Изток, пише британското издание The Times, позовавайки се на попаднала в редакцията кореспонденция между високопоставени чиновници от алианса.

«Вътре в турската армия, а също във всички държавни ведомства се наблюдава значителен ръст на антизападните настроения», — пише високопоставен турски офицер, който преди пуча от 15 юли е част от командна структура на НАТО.

 

«Предизвиква безпокойство това, че някои офицери от Турция, които са към частите на НАТО, са настроени радикално, поставят под въпрос ценностите на алианса и дори ненавиждат западните организации, ориентирани са към Русия, Китай и Иран», — пише военният в писмо до главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американския генерал Къртис Скапароти.

 

 

Офицерът отбелязва «целенасоченото отсяване на западно ориентираните, светски, честни и успешни офицери, лишени от политически предразсъдъци».

 

Това доказва, че потушаването на пуча от 15 юли може да отслаби НАТО, защото ще доведе до разкол вътре в алианса.

 

По данни на изданието, не по-малко от две военни аташета на Турция са били върнати у дома след потушаването на метежа.

 

Те са се опитали да получат убежище в Обединеното Кралство, защото са се страхували от арест в родината. Тяхната по-нататъшна съдба е неизвестна — турското посолство в Лондон отказва да коментира ситуацията.

 

Изданието счита, че обръщането на Ердоган в посока към Русия и Китай може да нанесе голяма вреда на НАТО.

 

«Страната се отдалечава от европейското, либералното и демократическото бъдеще, което я прави ненадеждна за НАТО, а в НАТО държавите действат единно. Това е много голям проблем», — заявява за изданието бивш високопоставен чиновник от НАТО.

 

Опитът за военен преврат в Турция бе осъществен в нощта срещу 16 юли, завърши с разгром на пучистите. По време на събитията загинаха около 300 човека, над 2 хиляди бяха ранени. Задържани са 7 500 човека, в това число над 6 хиляди военни, полицаи, съдии и прокурори.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;