Правителството на Франция смята да внесе предложение за удължаване на режима за извънредно положение в страната до 15 юли 2017 година, съобщи в събота премиера Бернар Казньов.

 

 

 

 

 

Първоначално, режимът на извънредно положение във Франция беше въведен през ноември 2015 година след серията терористични атентати в Париж. По-късно, режимът е удължаван многократно.

 

 

 

Предложението на правителството трябва да бъде подкрепено от парламентаристите- депутатите от долната палата на парламента, ще го разглеждат във вторник, а сенаторите в четвъртък.

 

На 13 ноември 2015 година терористите извършиха серия атентати и окървавиха улиците на Париж, концертната зала » Батаклан» и около стадиона  «Стад де Франс». Терористите тогава, използваха автоматично оръжие и бомби. В резултат на терористичните атентати загинаха 130 души, 89 от тях в » Батаклан». Над 350 бяха тежко ранени. Тогава за първи път цяла Европа осъзна мащабите на терористичната опасност за всички.

 

 

В нощта на 14 юли същата година, в Ница, веднага след праздничната заря по случай националния празник на Франция- Денят на превземане на Бастилията се случва още една чудовищна терористична атака.

В тълпата, събрала се на Английската алея се врзява с бясна скорост камион, който в продължение на 2 км прегазва стоящите там хора.

В резултат на терористичният акт тогава загиват над 80 човека, а повече от 200 получават тежки ранения.

Полицията успява да разстреля виновника за страшната касапница навръх празника, а властите кфалифицират деянието  като терористичен атентат.

 

 

Страшната статистика за съжаление, продължава да намира нови форми на проявление, което означава единствено, че заплахата от тероризма остава.

Неотдавна, Европол публикува доклад, в който Франция е посочена като ключов обект за потенциални терористични атаки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;