Сенатът на САЩ може да излезе в зимна ваканция преди да вземе решение за евентуалното влизане на Чвена Гора в НАТО, предава «Спутник» опасенията на аналитичното издание  «Гардиан».

 

 

 


(Йенс Столтенберг и Мило Джуканович)

 

 

По данни на изданието, европейските дипломати настойчиво подкрепят идеята решението за Черна Гора да бъде взето до официалното напускане на Барак Обама на 20 януари, въпреки че няма нужда от такова бързане и сроковете позволяват, и новоизбранния Доналд Тръмп да разгледа въпроса- именно от това се притесняват може би.

Доналд Тръмп може да се възпротиви на подобна стъпка ( приемането на Черна Гора в алианса) и тогава всички колосални усилия на западните центрове и сили на Балканите ще завършат с нищо.

 

 

През май премиерът Мило Джуканович подписа протокол за встъпване в НАТО от името на Черна Гора, въпреки волята на народа. Сега този протокол трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички страни членки на алианса. Но най-интересното е, че освен, че черногорци не искат и се противят с всички сили, то и водещите страни на НАТО не бързат с решението.

Сред тях са САЩ, а новоизбрания президент Доналд Тръмп още по време на предизборната си кампания ясно даде да се разбере, че не подкрепя идеята, критикувайки подобна възможност ( приемането на Черна Гора в НАТО).

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;