Independent: Норвегия моли Тръмп за разсее опасенията й за Русия

Дата на публикуване: 10 12 2016, 05:54


Официално Осло призовава новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да изложи своята политика спрямо Русия «разбираемо и пределно просто», пише
Independent: Норвежцы просят Трампа развеять их опасения о России
 Правителството на Норвегия помоли Доналд Тръмп да разясни политиката си по отношение но Москва. В страната расте безпокойството заради руската активност в Крайния Север, пише изданието
Министърът на отбраната на Норвегия Ин Ериксен Соерейде заяви, че Осло се тревожи от ракетните изпитания, които провеждат въоръжените сили на Владимир Путин, превъоръжаването на руската армия и разполагането на подводници в шест арктически бази. Според мнението на министъра, Кремъл възстановява в региона морската отбранителна стратегия от времето на студената война.
В телефонен разговор с премиера на Норвегия Ерна Сулберг новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е уверил, че Вашингтон ще изпълнява своите ангажименти пред съюзниците от НАТО.
Но, според думите на Соерейде, въпросът за защитата на скандинавската страна си остава отворен.
Особено, отчитайки това, че Русия вече може «да прикрие със съюзни подкрепления «достъпа до Фареро-Исландската граница — линията на подводничарската отбрана на НАТО в северна Атлантика, преминаваща между Гренландия, Исландия и Великобритания.
 Осло вече заяви за своите планове да придобие 5 патрулни привоповодничарски самолети Boeing P-8 Poseidon. Норвежците се надяват, че тази техника ще им помогне да проследяват руските суперподводници.
«В момента най-важното за нас е понятна и пределно предсказуема политика по отношение на Русия — добави Ин Ериксен Соерейде. — И колкото по-рано новата администрация я определи, толкова по-ясна ще бъде тя, а и толкова по-добра, в това число и за европейската сигурност».
Налице е популярно предположение, че военната активност на Русия по целия свят ще се увеличи след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, който се отзовава топло за Владимир Путин, отбелязва изданието.
В телефонен разговор двамата лидери се договориха «да подобрят» отношенията между Москва и Вашингтон.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий