Новоизбраният президент на Молдова Игор Додон разчита в началото на новата година да подпише рамковото споразумение за сътрудничество с Евразийския икономически съюз.

 

 

 

 

 

 

» Като икономист разбирам, че за нас е нужно укрепянето на интеграцията в Евразийското икономическо пространство. Защото това за нас има смисъл и е изгодно. Но това решение може да бъде прието само от парламентарното мнозинство.

Подписването на рамковото споразумение за сътрудничество- е това, което ние можем да направим. Инициативите свързани с външната политика са прероатива на президента. След парламентарните избори се надявам, че ще бъдат взети и други решения»,- каза Игор Додон.

 

 

 

 

И за това новоизбраният президент на Молдова направи първото си официално посещение именно в Москва, а не в Брюксел, за да даде ясен знак, кой път именно избира за страната си и какви предпочитания изповядва народът на Молдова, без да следва чужди модни тенденции.

 

 

 

» Лично аз съм евроскептик. И не смята, че Молдова ще става член на Евросъюза. Това не ни е нужно. Има споразумение за асоциация с ЕС, срещу което аз се боря всичките тези години. Ако зависеше само от мен, на секундата това споразумение щеше да бъде преразгледано и анулирано. Но президента няма такива пълномощия.

Това са пълномощия на парламентарноро мнозинство. И докато то е про-европесйко няма къде да избягаме от него.»,- добави още Игор Додон.

 

 

ЕС не се явява вече желана «дестинация» за членство и е позагубило блясъка си и лъскавия си имидж на фона на глобалните кризи, неспособността за справяне на мигрантския въпрос, единната, неизгодна за много икономики на страни членки, политика включваща например подкрепянето на санкциите.

Това е само част от нещата, които превръщат Еврпосъюза в обединение, което е изчерпало смисъла си. Напомняме, че едва ли и напускането на Великобритания е импулсивно- по-скоро добре обмислен ход. Италия също подава сигнали, че иска да си възвърне суверенитета.

Общо взето, далновидните политици предчувстват, че ЕС си отива- всеки ден, просто медиите продължават да поддържат илюзията за неговата значимост. Светът се преструктурира и поема в нова посока- посоката на правото да отстоява собствения си избор и национални интереси.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;