Екс-кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клитън призова членовете на конгреса на САЩ да обърнат внимание върху проблема около лъжливите новини, които в голям обем се появяват в социалните мрежи тази година.

 

Выборы президента США. Архивное фото

В продължение на няколко седмици и след изборите в социалните мрежи Фейсбук и Туитър се появиха множество лъжливи новини, свързани с президентската кампания. Някои американски журналисти изразиха мнение, че точно насочените срещу интересите на Клинтън лъжливи новини са съдействали за нейното поражение на изборите.

 

 

«Бих искала да спомена в частност една заплаха, която трябва да предизвика вниманието и тревогата на всички американци, републиканци, демократи, безпартийни и главно служителите на нашия конгрес: епидемията от вредоносни лъжливи новини и лъжовна пропаганда заля социалните мрежи в последната година», — цитира думите на Клинтън вестник  Washington Post.

«Сега стана ясно, че т.нар. лъжливи новини могат да имат реални последици за целия свят. Работата не е само в политиката или партийната привързаност. Животът на хората се подлага на заплаха», — добави тя.

 Washington Post в края на ноември писа, че Русия уж е «използвала американски технологични платформи» за разпространението на лъжливи новини, които са се отразили негативно върху предизборната кампания на Клинтън.

Отговаряйки на обвиненията на вестника за «проруската си позиция», помощникът на министъра на финансите на САЩ при администрацията на Роналд Рейгън Пол Крейг Робъртс в иронично открито писмо до Владимир Путин поиска от него руско гражданство.

Теорията за разпространението на «лъжливи» новини по време на изборите в САЩ от «някакви руски агенти се цепи по шевовете» при внимателен преглед, отбеляза тогава Fortune.

 

Голяма аналитична статия по проблема за «лъжливите» новини посвети тази седмица влиятелното издание The American Conservative.

 

В неделя полицията задържа в пицарията Comet Ping Pong във Вашингтон човек с автоматично оръжие. По данни на следствието, той е искал «да разследва слуховете за това, че Хилъри Клинтън е оглавявала престъпна общност за сексуална експлоатация на деца, чийто център бил същото това заведение.

 

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп уволни един от членовете на своя екип за това, че той чрез Туитър разпространи лъжлива информация за Клинтън, писа по-късно New York Times.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;