Премиерът на Украйна Владимир Гройсман по време на «правителствения час» в парламента отбеляза, че плащането на комунални услуги, ремонт и отопление на училища и болници, вече не може да се извършва от държавата.

 

Гройсман припомни, че по-рано средствата за комунални услуги за образователните учреждения и болниците са идвали от държавния бюджет.

«…Местните бюджети нямаха постъпления», — заяви той, отговаряйки на тревогата на вице-спикера Оксана Сироед, която се опасява, че това ще доведе до дискриминация на определени учреждения.

 

«Сменихме системата през 2015 г, аз съм един от авторите на тази система, която даде възможност сега да се почувстват предимствата на финансовата децентрализация. Но ако вие погледнете пълномощията на държавните и местните власти, ще видите, че средствата на местно ниво под формата на инструменти са предоставени, а управление на тези средства — няма.

 

Да погледнем структурата: на кого днес принадлежат училищата? На общината. На кого принадлежат топлоцентралите, енергото? На Общината. При 90 % от случаите. А кой плаща за тези услуги? Държавата! Т.е. ние плащаме, за да могат месните органи на властта да дадат топлина на болницата, а после да вземат от тази болница държавните средства и така да печелят», — обясни премиерът на Украйна.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;