Единствената страна в света, която е способна да се противопостави на САЩ, това е Русия.

 

«Дори Китай не поиска да даде на Сноудън убежище, защото се изплаши», — каза режисьорът.

 

«Венецуела му предложи, а също Еквадор и Боливия, но те не са твърде силни, за да се съпротивляват. САЩ могат да изпратят спецназ във всяка държава по света», — добави той.

 

Според режисьора, той е разговарял за Сноудън с Путин, руският лидер му споделил, че не е във възторг от постъпката на избягалия американец, но е впечатлен от неговата смелост.

Стоун заяви, че е взел интервю от Путин, припомни, че е завършил снимките на документален филм за руския президент.

 

«Сигурен съм, че жив ще ме изядат»,  пошегува се той.

 

Споменавайки за руско-американските отношения, режисьорът обвини САЩ в нарушаване на цяла поредица от споразумения с Русия, в това число договора за ПРО и обещанията НАТО да не се разширява на изток.

 

«Защо Русия трябва да си сътрудничи с нас? Единственият отговор, който американците дават, е този: «Вие сте лошите момчета, а ние имаме право да правим всичко, което си поискаме».

 

Нима Западът не разбира, че в Русия са нахлували два пъти, тя е изгубила 40 милиона човека в две войни. И руснаците дяволски са загрижени за тези проблеми?!»,  отбеляза Стоун.

 

Филмът «Сноудън» разказва за живота на бившия аналитик от Агенцията за национална сигурност, който през 2013 г. огласи сведения за методите на електронно следене на спецслужбите, в това число за нелегалното подслушване на преговорите на чуждестранни лидери. Спасявайки се от преследване от страна на властите в САЩ, Сноудън изпрати молби за получаване на убежище до властите на над 20 държави, в това число и до Русия.

 

На 1 август 2014 г. той получи жителство на РФ и три години вече се намира на територията на страната. В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всеки от членовете го заплашва по 10 години затвор.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;