Около 8 500 човека, сред тях 2 900 деца, за денонощие напуснаха контролираните от бойците райони в Алепо със съдействието на руските военни, съобщава Центърът за примирие между враждуващите страни в Сирия.

 

Терористите продължават да напускат източните квартали на града, те решиха да прекратят съпротивата.

 

«Само преди броени минути още 14 бойци предадоха оръжието си и влязоха в западната част на града, където са сирийските войски. В съответствие с приетото решение на президента на Сирия всички те са амнистирани», отбелязват от Центъра.

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров по-рано съобщи, че сирийската армия е спряла активните бойни действия в източните квартали на Алепо, за да проведе поредната и най-крупна за всички времена операция по извеждането на мирни жители. Според него, става дума за колона от около 8 хиляди човека.

Танк правительственных войск Сирии в Алеппо. 8 декабря 2016

За последните три седмици сирийската войска и опълченците освободиха над 80 % от териториите на източно Алепо, завзето от терористите през 2012 г.

Пробивайки в сряда отбраната в историческата част на мегаполиса, военните заставиха джихадистите да бягат в южните квартали. Сега този анклав е последната зона на метежниците.

 

По данни на опълчението, в момента терористите контролират не повече от 10-12 квадратни километра в източно Алепо.

 

 

Тагове: ; ; ;