Питър, Вие писахте за това, как да се повлияе и как да се приключи с гражданската война в Сирия. Трябва да се пристъпи към някакво дипломатическо съглашение или на някаква сделка с дявола трябва да се отиде, за да се свърши с войната в Сирия?
ПИТЪР ГЕЛБРЕЙТ, първи посланик на САЩ в Хърватия:  Първо, сега предимството е на страната на сирийското правителство, което се подкрепя от силите на Иран, военно-въздушната мощ на Русия, шиитите от Ирак и Афганистан, «Хизбулла». Властта е в техни ръце. Не виждам смисъл да се оказва подкрепа на опозицията, която вече изгуби в гражданската война. Това само ще доведе до още повече смърти.
Дойде време да се обсъдят условията за капитулация: така, че изгубилата страна да не претърпи пълно поражение.
С помощта на преговори може да се постигнат определени цели, например, да се договорят за амнистия, да даде на хората възможност да се върнат по домовете си, дори да се доберат до оставката на редица сирийски чиновници — разбира се, не на президента на страната Асад, — виновните за най-ужасните престъпления, да се обсъди създаването на международна система за мониторинг.
Това е достатъчно скромна задача, но е по-добре, отколкото да продължава да се води война, чието поражение вече е предопределено.
Русия има в Сирия сериозно влияние, нейните цели в определена степен съвпадат с нашите.
Целите на Иран и сирийския режим са различни от нашите, сирийският режим би искал Русия да продължи да го подкрепя от въздуха.
По такъв начин, както ми се струва, ние имаме възможност — без каквато и да е гаранция за успех — но все пак има възможност да се обсъдят условията за капитулацията, по които условия представителите на изгубилата страна могат да останат в Сирия.
В ефир на 7 декември 2016 г.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;