След като опитите да се приеме в Съвета за сигурност към ООН резолюцията, призоваваща да се прекрати насилието в Алепо, се провалиха — първоначално върху нея сложи вето Русия, а след това и Китай — западните лидери направиха съвместно изявление в писмен вид. Всъщност, те вежливо помолиха да се прекратят бойните действия. Но това напразна загуба на време ли е?
ФАВАЗ ГЕРГЕС, професор от Училището по икономика и политически науки в Лондон: Много точно отбелязахте — това изявление бе направено само на хартия. То е направено за обществеността. Става дума за тяхната нравствена позиция.
— Тогава какъв е смисълът на този документ?
ФАВАЗ ГЕРГЕС: Те не можеха да не направят това изявление.
— Това е важен въпрос.
ФАВАЗ ГЕРГЕС: Светът обърна гръб на Сирия. Въоръжената сирийска опозиция сега е сама. Забравете за западните държави. Дори Турция — основен спонсор и привърженик на опозицията — сега координира действията си с Русия. Турция не каза нито дума за източната част на Алепо. Нещо повече, Анкара сега се опитва да се договори с Москва за стратегията на изхода, за условията за признаване на поражението за въстаниците.
Това доказва, че приоритетите на света вече не съвпадат с приоритетите на сирийската опозиция. Първостепенната задача за международната общност не е свалянето на Асад, а борбата с ИД, унищожаването на «Ал Кайда» в Сирия. Точно затова Асад, Русия и техните привърженици победиха.
— Те са пълни с решимост.
 
ФАВАЗ ГЕРГЕС: Това е точно така.
 — След това изявление никой не може да им каже какво да правят, нито какво — не, защото никой вече не вярва в силата на подобни изявления.
А какво по отношение на Тръмп? Ще се променят ли нещата в Близкия Изток?
ФАВАЗ ГЕРГЕС: Тръмп даде ясно да се разбере: него не го интересуват смяната на режими. Вчера по време на речта сш на митинга в Северна Каролина той заяви, че има намерение да съкрати подкрепата, която САЩ оказват на опозицията. А тя и без това е минимална. Считам, че не си струва да се разчита на Тръмп.
Той е готов да си сътрудничи с Русия, за да се борят с ИД. Приоритет е борбата с ИД, а не с Асад.
Ако сега съм на мястото на Асад в Дамаск, бих се усмихнал.
Успехът му се усмихна.
Балансът на силите в региона се промени, има прегрупиране на силите, този процес засегна и Турция. За Саудитска Арабия основният проблем стана Йемен, а не Сирия.
 В резултат балансът се промени, Асад победи, а Русия играе решаваща роля в сирийския въпрос. Главният въпрос е: ще могат ли Русия, Иран и Асад да се възползват от военните успехи за постигане на политическото регулиране на конфликта.
В ефир на 7 декември 2016 г.
Петя Паликрушева
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;