Конгресменът от САЩ Майкъл Търнър поска обяснения възмутен от факта,че в Черна Гора се появяват банери и билбордове срещу встъпването на Черна Гора в НАТО, предаде местния портал
ИН4С. На тях е изписана известната в Сърбия и Черна Гора фраза » Никога няма да простим за смъртта на децата ни» по повод бомбардировките на НАТО в Югославия през 1999 година.

 

 

 

 

 

 

 

На някои от билбордовете са изписани и цитати от наставленията на черногорският светец Петър Цетински, който завещава на народа си никога да не отстъпва от «покровителството и надеждата на единоверната и единокръвна Русия».

 

 

 

Най-вероятно билбордовете и банерите са дело на местната обществено движение » Не на войната, не на НАТО», но пък американският политик, смята, че отново става въпрос за «ръката на Кремъл», не разбирайки как народът на Черна Гора не иска да заобича алианса НАТО, който само преди две десетилетия пуска бомби по земите му, и защо подкрепя Русия.

» Тези билбордове не може да са ги слагали местните. Това изглежда по-скоро на нелегално финансирана отвън кампания, целяща да подкопае общественото мнение в Черна Гора, относно встъпването в алианса»,- смята американеца, съвсем забравяйки за многохилядните антинатовски протести в страната.

Важно е да се отбележи, че всеки, който поне веднъж е бил в Черна Гора е виждал, не само подобни билбордове, но и  стотици графити и любителски надписи с ясната позиция на черногорци » Не на НАТО! Никога в НАТО!»

А след изборите в САЩ, в столицата Подгорица се появиха и билбордове с Доналд Тръмп и Владимир Путин, като надежда за ново развитие в отношенията между великите сили, което би се отразило и на останалите страни.

Доналд Тръмп в предизборната си кампания беше акцентирал, че не подкрепя идеята за влизането на Черна Гора в НАТО, с което спечели симпатиите на черногорци, а Владимир Путин в Черна Гора си го обичат така или иначе.

Черногорското издание ИН4С написа във връзка със заявлението на американския конгресмен, че свободата на изразяване на мнение, е една от основите на демокрацията и е недопустимо на народа на Черна Гора да бъде забранявано изразяване на лично мнение, и това, че са против НАТО и не искат да бъдат част от алианса, който през 1999 година прояви агресия бомбардирайки безжалостно Югославия.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;